Steinlen: A Fekete Macska történetei

Cím: Steinlen: A Fekete Macska történetei
Szerző(k): T. A. Steinlen
Kiadó: Nero Blanco Comix
Ár: 1250 900 Ft
Formátum: füzet
Terjedelem: ? oldal
Megjelenés: 2022.06.05.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás:

A Képregényfesztiválra jelenik meg egy válogatás Théophile Alexandre Steinlen képregényeiből a Nero Blanco Comix jóvoltából.

A júniusi képregényfesztiválra készülő másik újdonságunk címlapját valószínűleg nagyon sokan ismerik. Azt viszont feltehetően jóval kevesebben tudják, hogy rajzolója, a svájci születésű Théophile Alexandre Steinlen (1859-1923) a francia képregény egyik úttörőjének számított.

Steinlen az 1880-as években költözött Párizsba, és festőként szeretett volna befutni. Számos sorstársához hasonlóan be kellett látnia, hogy nagy a konkurencia, viszont valamiből meg is kell élni, ezért az alkalmazott művészetek felé fordult. A hírhedt Chat Noir nevű mulató tuljadonosa, Rodolphe Salis bízta meg az intézémény szórakoztató műsorának turnéját reklámozó plakát elkészítésével. Salis egy humoros hetilapot is indított, ugyancsak Chat Noir címen, amelyben minden héten helyet kapott egy többnyire szöveg nélküli képtörténet. Az elsőkét még a híres Caran d’Ache készítette, majd több alkotó kapott felváltva lehetőséget, köztük Steinlen.

Steinlen első képregényeiben macskák kaptak főszerepet, ám idővel egyre inkább csak szemlélőként jelentek meg a Montmartre környékén játszódó történetekben, amelyekben érvényre jutott a lap bohém és anarchista szellemisége. Ezekből állt össze 44 oldalas válogatásunk, amely A5-ös fekvő formátumban fog megjelenni.

Előzetes oldalak: