„Énekelt Szavak” Könyvkötőművészeti Kiállítás

Könyvkötészeti kiállítás a Magyarországi Észt Intézet főszervezésében és a Japán Alapítvány közreműködésében. Japán kiállítókkal!

A Scripta manent (’az írott szó megmarad’) című nemzetközi tematikus könyvkötészeti kiállítást 5 évente rendezi meg Tallinnban az Észt Könyvkötő Művészek Egyesülete, hagyományosan az észt kultúra valamely szegmensére fókuszálva. A sorozat 2010-es 4. állomása, mely az ”Énekelt szavak” címet viselte, főhajtás volt a 80. születésnapját ünneplő észt zeneszerző, Veljo Tormis előtt, akinek munkássága a finnugor népek gazdag folklórjából merítkezik. A kiállításon 22 országból 171 alkotó vett részt.

konyvkoteszeti-kiallitas-borito

Az Iparművészeti Múzeumban felvonultatott anyag válogatás a 2010-es seregszemlén szereplő könyvekből, az észt kiállítók mellett számos japán és egy magyar alkotó művével is.

A IV. Scripta manent kiállításon részt vevő művészek Veljo Tormis zeneszerző ”Énekelt szó” c. könyvének ez alkalomra nyomtatott példányához készítettek ihletett borítót.

Veljo Tormis művei az észt nép archaikus dalait közvetítik a jelenkor embere felé. A zeneszerző elhozza hallgatóinak az ősök korának szellemét, segít rátalálni a régi típusú észt népdal, az ún. regilaul valódi lényegére, az ősi dalokban rejlő, valójában most is létező világra. Tormis zenéje Észtországban és szerte a földön zeneszeretők ezreit bűvöli el egyszerűségével és misztikusságával. Nem megjegyzéseket fűz a népdalhoz, hanem láthatóvá teszi azt, ami a forrásanyagában – a samanisztikus szertartásokban és varázsmondókákban – eredettől fogva benne van

konyvkoteszeti-kiallitas

A művészek által ”felöltöztetett” kétnyelvű könyvtest, melyben a zeneszerző saját alkotói útjáról és az észt népdal kialakulásáról beszél, négy tanulmányból áll: A népdal megtalálása, 13 lírai észt népdal, A vas elátkozásának története és Észt balladák.

A IV. Scripta manent kiállításon részt vevő művészek Veljo Tormis zeneszerző ”Énekelt szó” c. könyvének ez alkalomra nyomtatott példányához készítettek ihletett borítót.

A budapesti kiállítás kurátora Lennard Mänd.

A kiállítás megvalósításában együttműködő felek:

Iparművészeti Múzeum, Észt Könyvkötő Művészek Egyesülete, Magyarországi Észt Intézet, Japán Alapítvány

Kiállítás megnyitója:
2013. szeptember 12. 17:30

Kiállítás időtartama:
2013. szeptember 12. – december 8.

Helyszín:
Iparművészeti Múzeum
(1091 Budapest Üllői út 33-37)

Japán Alapítvány