Elhunyt Jerry Robinson

Nyolcvankilenc esztendős korában elhunyt Jerry Robinson, a világ egyik leghíresebb képregényrajzolója, aki többek között Batman segítőtársának, Robinnak, és közös ellenségüknek, Jokernek a megalkotásában is részt vett.

Robinson még szerdán hunyt el álmába egy New York-i idősek otthonában. Barátja és szerkesztője, Charles Kochman szerint a legendás művész abban különbözött a szcéna legtöbb alkotójától, hogy mindenfajta képregény műfajban dolgozott, a politikai rajzoktól kezdve egészen a színházi illusztrációkig. „Jerry realitást és humort vitt a képregényekbe” – mondta Robinson kiadójának, az Abrams Comic Artsnak dolgozó Kochman. A vállalat tavaly jelentette meg a Jerry Robinson: Ambassador of Comics (Jerry Robinson: A képregények nagykövete) című könyvet. A New Jersey állambeli Trenton városában született Robinson mindössze 17 éves volt, amikor elkezdett együtt dolgozni Bob Kane-nel, Batman figurájának megalkotójával.

A két férfi véletlenül találkozott egy üdülőhelyen, ahol Robinson fagylaltárusként dolgozott, Kane pedig felfigyelt a fiatal srác kabátját díszítő saját rajzokra. Az 1940-es évek elején Robinson „tollából született meg a popkultúra máig leghíresebb figuráinak egy része” – mondta Jim Lee, a Batman képregényeket jegyző DC Comics társcégeként működő DC Entertainment társtulajdonosa.

Robinsont a képregényrajongók többsége a Batman első számában feltűnt Joker szülőatyjaként tartja számon. Egy 1994-es interjúban azonban Kane azt állította, hogy Bill Finger íróval közösen találták ki a széles vigyorú gonosztevő figuráját és Robinson csak később készített egy joker illusztrációt, amelyhez kártyázás közben támadtak ötletei.

Robinsont később magához csábította Batman kiadója, ahol a képregények aranykorának leghíresebb borítói közül jó pár az ő keze közül került ki. Az 1950-es évektől újságok számára kezdett képregénykockákat, politikai és borító illusztrációkat készíteni. Később a New York-i Vizuális Művészetek Iskolájában tanított, és az Association of American Editorial Cartoonists, valamint National Cartoonists Society elnöke volt.

A The Comics: An Illustrated History of Comic Strip Art című könyv megírása mellett kurátorként is tevékenykedett: többek között a washingtoni Kennedy Könyvtárban rendezett egyik legnagyobb, a képregény művészet összes műfaját felvonultató az 1973-as tárlaton. (MTI/HVG)