Egy diszfunkcionális család kalandjai – Rick and Morty 2.

Rick és Morty-szűzként (egy részt láttam a három évadnyi animációs sorozatból) előre elfojtott kuncogással vártam a Vissza a jövőbe érzetű diszfunkcionális család képregényváltozatának második kötetét.

Nem kellett csalódnom, és bánnom, hogy eddig nem láttam több részt az Emmy-díjas szériából. Az ide-oda tekergő kuncogás szinte végig ott volt, miközben az egyszerre protagonista és antagonista nagypapa és a szerintem egyébként teljesen normális unoka immár második kötetbe szerkesztett kalandjait olvastam a Pesti Könyv jóvoltából.

Az eredeti tipót és címet megőrizve, Rick AND Morty néven fut a sorozat. Az animáció 2013-tól vette át az uralmat a felnőtt (és tuti, hogy kamasz és gyerek) nézők szürkeállománya felett, a képregények 2015-től. Így ez is illeszkedik a mostani magyar képregénykiadáshoz, azaz a klasszikus sorozatok (Incal, Hellboy stb.) mellett egészen friss megjelenés (mint a Saga, Star Wars, Aliens, Predator, Prometheus, Orgyilkos osztály stb.).

Azért ez még mindig olyan „ki hitte volna”-érzés, ha visszatekintünk a pár évvel ezelőtti kiadványokra, ahol kicsit igazságtalan kijelentéssel nagyjából a Kingpin-kiadó egymagában vitt klasszikus és friss Marvel és DC-címeket, ezen kívül teljesen esetlegesnek tűnt, mi jelenik meg Magyarországon.

Dan Harmon és Justin Roiland több univerzumban híres cartoonjához Zac Gormannal készíttetett képregényváltozatot az Adult Swim csatorna, mely jelenleg kábé a negyvenedik résznél tart.

Rick Sanchez nyugodtan mondhatjuk, hogy az elfajzott tudósok titkos kötelékébe tartozik, alkoholista, látszólag érzéketlen, önző és flegma zseni. Multiverzumának középpontjában ő maga áll. Unokája, Morty átlagos tizennégy éves kamasz, az ébredező szexualitás kínjaitól és nagyapja kísérleteitől, valamint erkölcsi felfogásától (nincs neki ilyen, míg Mortynak még van) szenvedő iskolásfiú. A család tagja még a lószív-sebész anyuka és férje, valamint Summer, Morty lánytesója, aki időnként részt vesz a dinamikátlan duó kalandjaiban.

Mivel Rick Sanchez az idők hajnalán minden más univerzumban létrehozta magukat, kalandjaik nagy része ennek a multiverzumnak a világain játszódik, és legtöbbször nincs jó vége.

Jelen esetben egy három részes összefüggő sztori mellett, melyben az egész multiverzum Rickjeinek élete a tét, kapunk még két rövidebb történetet és néhány nagyon rövidet.

A sorozat Dan Harmon más munkáihoz hasonlóan rengeteg popkulturális utalást tartalmaz, ezek egy része könnyen dekódolható, másukhoz nem árt mélyebben ismerni az amerikai médiatörténelmet. Időnként „átmegy metába”, azaz Rick kiszól az olvasóhoz, érzékelteti, hogy ők film- vagy képregényszereplők, és az írókat méltatják.

Az egész sorozatra jellemző az innovatív szemlélet, az Oravecz Nóránál jóval mélyebb álpszichológiai monológokat szörnyes akciók és a már említett utalásos beszélgetések, rengeteg életképes sci-fi ötlet, parodisztikus felfogásban sok-sok képi vagy szöveges apróság tarkítja. Ha hasonlatot kéne keresnem, valami erős vodka-pezsgő koktél jutna eszembe. A sok utalás és a „ne csináljunk már a gyerekből undorító Rick Sanchezt” megfontolás jegyében egyébként felnőtt olvasóknak szól a sorozat.

Az első történetek követik a sorozat egyszerű, de nagyszerű (lásd Simpson Család) vizuális világát, a Zac Gorman író által rajzolt részt érdemes megnézni, egészen hasonló a sok helyen uralkodó „MOMÉ-s” stílushoz, és ezen kívül van még benne ezektől eltérő képi világú sztori, változatosságra így itt se lehet panasz.

A magyar kiadás a formátummal, beírással, nyomdai kivitelezéssel egy az egyben hozza az amerikai TPB-k színvonalát. A szövegek a koncepciónál fogva változatosabbak, mint mondjuk egy szuperhős-történetnél, gördülékeny fordításuk a kritikus-műfordító Rusznyák Csabának köszönhető.

Ez a sorozat olyan, mint az alkohol. Rá lehet szokni, és amíg nyomasztani nem kezd, nehéz szabadulni tőle. Aztán utána is.

Lénárd László

Rick and Morty #2
Szerzők: Zac Gorman, Cj Cannon, Ryan Hill, Marc Ellerby, Cat Farris, Andrew MacLean, Nick Filardi
Kiadó: Pesti Könyv
Megjelenés: 2019. február