Eduárd Klub #1: Keresők

Januárban indul útjára az Eduárd Klub. Az első rendezvényre január 8.-án este 5:30-kor kerül sor.

Témája a Keresők című képregény, amely idén nyáron jelent meg. Érdekessége, hogy Molnár Péter regénykéziratából először rádiójáték majd a TÁP-színháznak köszönhetőn színdarab lett, majd László Zsuzsi rajzaival képregény. Az eredeti regény pedig épp a napokban jelent meg.

A beszélgetés résztvevői: Molnár Péter, az eredeti kisregény szerzője, Peer Krisztián dramatug, aki rádióra és színpadra alkalmazta a művet, Vajdai Vilmos rendező, aki a darab zenéjét is szerezte, valamint László Zsuzsi grafikus, a képregény rajzolója.

Egy kis beharangozó: még mindig nagyon kevés új magyar képregény jelenik meg, pláne hosszabb terjedelemben. 2007 egyik meglepetésének számított a Keresők, a Scolar kiadó gondozásában. Adaptációs képregényről van szó, ám készítői szinte ismeretlenek képregényes berkekben: vajon honnan származott az ötlet, hogy egy kisregényből rádiójáték és színdarab után képregény is szülessen?

80 oldalas kisregény és 44 fekete-fehér oldalas képregény: egy mai történet Budapesten, létező helyszínekkel, ismerősnek tűnő karekterekkel.

A Szorongás és Társa Rt. ügynöke (akit a rádiójátékban Halász Péter szólaltatott meg) bárkit megtalálhat, hogy beszervezze. A cég célja a szorongás terjesztése mindazon társaságok megbízásából, amelyek érdekeltek a szorongás erősítésében, legyenek azok a bevásárlóközpontok és fitneszcenterek üzemeltetői vagy az akciófilmek és videojátékok forgalmazói. András kap egy esélyt, hogy figyelmeztesse és megmentse a következő kiszemelt áldozatot, a kávébarna szemű lányt – ám ha kudarcot vall, ő maga is ügynökké kell, hogy váljon.Adatlap:

Molnár Péter – Peer Krisztián – László Zsuzsi – Turai Tamás – Vajdai Vilmos: Keresők

A Keresők valóságos budapesti helyszínein (kávéház, kisföldalatti, a város legrégebbi köztéri szobra előtti tér, magas polgári lakásbelsők) reális és szürreális jelenetek váltakoznak. A mű meghatározó motívumai a szeretet, a szorongás, a véletlen szerepe, és egy másik ember teljes megismerhetőségének lehetetlensége.

A főszereplő, András, a történet elején különös bajba kerül. Az Eckermann kávézóban éppen csak felfigyel egy lányra, máris odalép hozzá a Szorongás Rt. ügynöke, és közli vele: Andrásnak csupán két napja van arra, hogy megmentse azt a lányt, különben az ügynök örökre boldogtalanná teszi, ha a fiú nem jár sikerrel. Ráadásul, ha András kudarcot vall, őt is bekebelezi e furcsa, szinte túlvilági szervezet, mint egykor az ügynököt. Képtelenségnek tűnik az egész, de a fura úr meggyőzően beszél, és a lány olyan szép, hogy András kétségei elillannak. Aztán hirtelen a lány is eltűnik, és kezdődhet a keresés. Először Andrásnak meg kell találnia a lányt ahhoz, hogy megmeneküljön. Kezdeti erőfeszítések után sodródni kezd az eseményekkel, egy idő után megadja magát „a véletlen hatalmának”, talán azért is, mert közben egy másik lányra talál, egy volt szerelmére. Miközben a Szorongás Rt-ről nem tudható, hogy kik az áldozatai: azok, akik behódolnak a hatalmának, vagy azok, akik ellenállnak neki?

Molnár Péter azonos című novelláját képregényre alkalmazta / átdolgozta / adaptálta: Peer Krisztián. Rajzolta: László Zsuzsi. A novellát Turai Tamás dramaturg közreműködésével Vajdai Liza Vera szövegeit felhasználva rádióra alkalmazta: Molnár Péter, Peer Krisztián, Vajdai Vilmos. A rádiójátékot és a színpadi változatot rendezte: Vajdai Vilmos.

rajzolta: László Zsuzsi
felelős szerkesztő: Horváth Virág
168 x 238 mm
48 oldal
keménytáblás
cérnafűzött
ISBN 978-963-9534-90-2
1975 Ft