Dunaparti Angoulême 2020

A híres Angoulême-i Nemzetközi Képregényfesztiválhoz és a 2020 – a képregény éve programsorozathoz kapcsolódva a Budapesti Francia Intézet és a Magyar Képregény Szövetség közös rendezvényén idén is a frankofón képregények kerülnek a középpontba.

Időpont: 2020. február 1. 10 és 18:45 óra között

Helyszín: Francia Intézet / Institut français de Budapest; Fő utca 17, Budapest, 1011

Jelen lesznek a Képes Krónikák, a Móra, a Nero Blanco Comix, a Pesti Könyv, a Titkos Fiók és a Vitanum (Kockás) kiadók.

A belépés ingyenes.

Részletek a Facebook-on.

A részletes program:

– 10:00-16:00 – Comic jam, interaktív képregényrajzolás a médiatárban Jáger Attila és Madarász Gergely rajzolók vezetésével.

– 10:00-16:00 – Kiadói standok: Képes Krónikák, Móra, Nero Blanco Comix, Titkos Fiók, Vitanum (Kockás) – (Félemelet és 1. emelet)

– 10:00-16:00 – A Miracle kollektíva kiállítása túlméretezett képregény művekből. Keszeg Balazs, a kollektíva magyarországi tagja digitális animációs workshoppal várja a látogatókat.

– 10.00-16.00 – Merényi Dániel (Grafitember) dedikál

– 10:30-11:45 – FILM – Örökbeadható | Francia nyelven, angol felirattal

– 12:00-14:00 – BEMUTATJUK a Médiatár digitális képregény gyűjteményét

– 14:00 – BEMUTATÓ: Szalay Kristóf bemutatja a most újrainduló Kretén magazint

– 14:45 – KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS – Mészáros János és Németh Levente a Királyok és keresztek történelmi képregénysorozat alkotói, a Képes Krónikák kiadó tulajdonosai. A Királyok és keresztek első két része nyáron jelent meg francia, német és holland fordításban a belga BDMust kiadó gondozásában. A Képes Krónikák idén tavasszal fogja megjelentetni magyarul a Rédemption (Megváltás) című, történelmi tárgyú képregényt, amelynek eredetileg franciául jelent meg, rajzolója a magyar Farkas Lajos.

A beszélgetés során a belgiumi kiadás körülményeiről, valamint a francia képregény magyarországi kiadásáról, a kiadó további hasonló terveiről lesz szó.

A beszélgetést Somogyi György forgatókönyvíró, a Kittengerger-képregények írója, a Magyar Képregény Szövetség ügyvivője vezeti.

– 15:30 – KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS – A Kretén másfélkegyelmű humormagazin 1994 és 2009 között valóságos legendává vált a magyar képregénykiadásban. Modelljei az amerikai Mad és a francia Fluide Glacial voltak, de rengeteg saját anyagot is készítettek. A lap történetéről Láng István akkori főszerkesztő és a lap egyik fő munkatársa, Marabu, az ismert karikaturista és képregényrajzoló mesél. A moderátor Vass Róbert képregényalkotó, aki maga is alkalmi munkatársa volt a Kreténnek. Vass Róbert a Magyar Képregény Szövetség tagja.

– 16:30 – KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS – Jodorowsky fimjei

– 17:00-18:30 – FILM – Jodorowsky’s Dune Angol nyelven, francia felirattal