Duna TV: Volt egyszer egy regényhős akit P. Howardnak hívtak

A Duna TV közreműködésével tavaly Varsányi Ferenc rendezésével elkészült Rejtő életrajzi animációs filmet végre levetíti e hét vasárnapján a televíziós csatorna! A film képregényes érdekessége, hogy az animációs betéteken az a Garisa H. Zsolt is dolgozott, aki a nagy sikerű Rejtő-Korcsmáros újrákért is felel.

Vetítés ideje: 2011. június 19 (vasárnap) 15.10, Duna TV

Néhány, rendezőtől kapott, filmkocka, képes idézet:

A Duna TV ismertetője:

A Duna Televízió közreműködésével készült el Varsányi Ferenc rendező filmje, amely a népszerű ponyvaíró, Rejtő Jenő életének „legendáriuma”. A filmet a közszolgálati televízió a tervek szerint még az idén bemutatja. A 115 éve született regényíró műveiből a Népszabadság sorozatot is indított.

Rejtő Jenő – azaz péhovard – a magyar irodalom egyik legnépszerűbb alakja, olvasottsága Jókaiéval vetekszik, klasszikusai egyetlen magyar ember könyvespolcáról sem hiányozhatnak. A Rejtő-kötetek a magyarok szabadon választott kötelező olvasmányai.

Rejtő Jenő életútja legendákkal teli, semmi nem biztos benne azon kívül, hogy 1905-ben Budapesten megszületett, számtalan művet írt, majd elhalálozott.

A legendák szerint csövesként becsavarogta Ausztriát, Dalmáciát, Konstantinápolyt, Ankarát. Havat lapátolt, heringet halászott, megjárta a csavargók börtönét, majd lepukkanva Párizsba érkezett, ahol mosogatásból próbálta megkeresni a napi betevőt. Hajómunkásként végigbóklászta a Földközi-tengert, majd kereset híján légiósnak áll.

Rejtő legmaradandóbb regényei légióstörténetek, de felejthetetlen kalandjai csak a képzeletfenomén fikciói, szereplőivel valószínűleg nem a légióban, hanem matrózkocsmákban találkozhatott. Rejtő figuráival megalkotta a bajtársias, de kemény, a törvénnyel összeütköző, de aranyszívű csibészek figuráját. Szeretni való csirkefogóival – Fülig Jimmy, Gorcsev Iván, Senki Alfonz, Tuskó Hopkins, Csülök – , legendás alakjaival – Rozsdás, Ragyás, Bivaly, Piszkos Fred, Vanek úr, Hümér – felejthetetlen univerzumot teremtett, történetszerkesztésével pedig létrehozta az akcióvígjátékot. Abszurd humorán a magyar közönség máig a térdét csapkodja, és a könnyeit törölgeti, a péhovardi groteszk pesti humor gyöngyszemei ma is szállóigék.

Varsányi Ferenc, a film rendezője, két alvilági, ex-idegenlégiós „péhovardi” figurát választott a keretjátékhoz: Tuskó Hopkinst és Csülököt, a Három testőr című könyv főszereplőit. Hőseink egy marseille-i matrózkocsmában üldögélnek és egykori „cimborájukra”, P. Howardra emlékeznek, akivel annak idején együtt iszogattak, a légiós élményeikről beszélgettek – „barátjuk” ezek alapján írta meg később a híres légós regény-paródiát.

Tuskó Hopkins és Csülök a történet narrátorai, „műsorvezetői”: elmesélik Rejtő Jenő – P. Howard élettörténetét, amelyhez az animációs jelenetek mellett természetesen sok archív anyagot is felhasználtak a film alkotói.

A Duna Televízió, a Színháztörténeti Intézet és az Országos Széchenyi Könyvtár hozzájárulásával és támogatásával, korabeli plakátok, fotók, filmrészletek és zenék felhasználásával készült film bemutatja a fiatalon eltávozott, tragikus sorsú, de halhatatlan műveiben örökké élő írózseni történetét.

forrás: Duna