Deadpool: Wade Wilson Werekszik

Kétségtelen, hogy Deadpool Ryan Reynolds filmjei miatt robbant bele a köztudatba. Persze tagadhatatlan, hogy a kockák addig is ismerték, de azért Deadpool azelőtt nem számított különösebben húzónévnek. Töredelmesen bevallom, az általam angolul olvasott néhány történet – basszus, lassan megvan annak már másfél évtizede is – inkább volt erőltetett, nyakon öntve egy még erőltetebben antihős főszereplővel. De hát nincsenek rossz karakterek, csak rossz történetek.

A Wade Wilson háborúja egy átlagos történet. Se nem rossz, de nem is különösebben kiemelkedő. Persze, az is igaz, hogy mind az első általam magyarul olvasott Deadpool képregény – ami az Új Marvel Extrában jelent meg –, mind a két film magasra tette a mércét a legújabb gyűjteményes kötet számára. Ezek a történetek ugyanis a keresztvizet is leszedték a konvenciókról és klisékről.

A Wade Wilson háborúja szintén rendre áttöri a negyedik falat, akárcsak a filmek, vagy a legtöbb Deadpool képregény – éppen csak ezt nem teszi olyan elemi erővel, mint a fentebb felsorolt alkotások. Wade-et egy katasztrofális akció után a szenátus elé rendelik, ahol aztán elmeséli, hogy mégis mik vezettek az ominózus eseményhez, miközben a háttérben baljós alakok szövögetik még baljósabb terveiket, ami többnyire hősünk elveszejtésével jár. Akinek persze megvan a maga terve, hát hogy ne lenne.

Namármost. A Wade Wilson háborúja egy olvasható történet, ami végig érdekel minket, hova fog kifutni, de közben azt érezzük, hogy hát azért bőven vannak kihagyott ziccerek. Ezen pedig az sem segít, hogy míg Deadpool és Dominó párosa működik, addig az őket kiegészítő Célpont és Silver Sable cseppet sem vicces karikatúrák. Az egyik karaktere kimerül abban, hogy idióta képeket vág, a másiké pedig, hogy olyan szinten felszerelt, hogy mellette Pamela Anderson is elbújhatna – holott nem igazán emlékszem, hogy a karakternek ez bármikor is meghatározó vonása lett volna. Az ember azon kezd el tűnődni, hogy nem akadályozza őt ez a harcban.

Az író Duane Straczynski a végére nem egy csavarral színesíti a történetet, és igen, van köztük a valóságot már-már a Harcosok klubja szintjén megkérdőjelező fordulat is. De az odavezető út nincs annyira erőteljesen megalapozva, kiépítve, így ezek sem csattannak akkorát.

Pedig hát Deadpooltól elvárná az embert, hogy istenesen az olvasóra rúgja az asztalt. Itt inkább csak a zokniját felejti rajta. Egyiket az asztalon, a másikat az olvasón.

Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény #21
Wade Wilson háborúja
(Wade Wilson's War)
Szerzők: Duane Swierczynski, Jason Pearson, Dexter Vines, Leonardo Fernandez, Paul Mounts, Steve Buccellato
Megjelenés: 2018. október 11.