Bosszúállók, gyülekező! – Marvel-filmek az HBO GO-n

A SZUPERHŐSÖK HÁZHOZ JÖNNEK

Playboy és emberbarát, igazi hazafi, isteni alak, űrgazfickók, apró méretű hősök, egy macskabőrbe bújt király, a természet eddig ismert törvényeire fittyet hányó nárcisztikus doki önálló és a Bosszúállók csapatának látványos és (geek)szíveket megdobogtató közös kalandjait is megtalálod az HBO GO-n. Csinálj egy Marvel-maratont és kedvenc hőseid oldalán járd be a Nick Fury 2008-as stáblista utáni jelenetétől („azt hiszi, maga az egyetlen szuperhős?!”) egészen a Bosszúállók tavalyi, Thanos elleni gyülekezőjéig tartó hihetetlen és nagyszabású utat!

Ebben a kihívásokkal teli időszakban szükségünk van a hősökre! Míg a való világban az orvosok küzdenek értünk, addig a filmek egy csapat szuperhős mutatja meg, mire képes az emberiségért. Az HBO GO-n már elérhető szinte az összes* Marvel szuperhős film, amelyeket május 31-ig bárki megnézhet az HBO online videótárában: hbogo.hu/marvel
*a teljes listáról hiányzik A hihetetlen Hulk, a Marvel kapitány (április végén került le a GO-ról) illetve a Pókember: Hazatérés.

A Vasember-trilógia

2008-ban debütált a mozivásznakon Robert Downey Jr. megformálásában Tony Stark, azaz Vasember – zseni, milliárdos, playboy és emberbarát! Az első részben egy csapat terroristának „köszönhetően” született meg a páncél és vele együtt az egyik közönségkedvenc szuperhős. A szintén Jon Favreau által dirigált folytatásban Tony a kormánnyal és a Star család múltjának egy sötét figurájával (Mickey Rourke) csatározik, a Shane Black rendezésében (és a rá jellemző sajátos humorral és történetvezetéssel) készült, a 2012-es Bosszúállók eseményei után játszódó harmadik etapban pedig ismét két fronton kényszerül harcolni: miközben a poszttraumás stresszel igyekszik megbirkózni, fel kell vennie a (vas)kesztyűt egy Mandarin nevű terrorista-figurát (Ben Kingsley) mozgató titokzatos ellenséggel.

Amerika kapitány-filmek

Az első bosszúálló alcímre hallgató 2011-es akciódús mozi a II. világháború kulisszái mögé kalauzol, amikor egy Steve Rogers (Chris Evans megformálásában) nevű, gyenge fizikumú, de hihetetlen lelkes és eltántoríthatatlan fiatal srácból egy titkos katonai kísérlet során Amerika kapitány lesz, aki szupererős hazafiként áll a nácik világuralmi törekvéseinek útjába. A tél katonájában a New Yorkban folytatott csata után két évvel járunk, Rogers még mindig próbál alkalmazkodni a modern világhoz, de egy nemzetközi összeesküvés közepén találja magát. Miközben a szálakat Fekete özvegy (Scarlett Johansson) és Sólyom (Anthony Mackie) segítségével igyekszik kibogozni, múltjának egy rémalakja és egykori jóbarátja is felbukkan. Két táborra szakad a Bosszúállók csapata a 2016-os politikával átitatott, drámai Polgárháborúban: Amerika kapitány az ENSZ-től vagy bármilyen kormányszervtől független akar maradni, a Vasember viszont támogatja a sokoviai egyezményt. A szuperhősök összecsapása elkerülhetetlen… a 17 perces csatajelenet pedig elképesztően grandiózus!

Thor-trilógia

Kenneth Branagh, Alan Taylor és Taika Waititi merőben más hangvételű filmeket készítettek a mennydörgés és villámok istenénéről. A Shakespeare adaptációiról (is) híres brit színész-rendező az asgardi nyitófilmjeként egy humorban gazdag királydrámát dirigált, amiben a gőgös és ostobán viselkedő Thornak (Chris Hemsworth a karakter mindhárom inkarnációjában remekül érzi magát) méltóvá kell válnia a Mjölnirre – és ezt kénytelen a Földön bebizonyítani. Alan Taylor (Terminator: Genisys) a Sötét világban intergalaktikus csatározást vezényelt le: a bolygók közötti dimenziókapuk megnyílása olyan hatalmas fenyegetést hoz el, hogy Thor kénytelen Loki (a szerepben lubickoló Tom Hiddleston) segítségét kérni. A Ragnarököt az egyedi stílusú új-zélandi rendező, Taika Waititi dirigálta, az eredmény természetesen merőben újszerű és őrülten vicces lett. Loboncától megfosztott hősünk némi raboskodás után (ahol régi munkatársával, a két éve Hulkként létező Bannerrel is összefut) az asgardi civilizáció elpusztulását igyekszik megakadályozni, amit féltesója, Hela (az MCU első női főgonoszának szerepében Cate Blanchett) próbál elszabadítani.

A galaxis őrzői-filmek

Az MCU legőrültebb és legviccesebb bagázsának tagjai: a magát kalandor, mély hangú macsónak képzelő Quill (szólítsátok Űrlordnak – légyszilégyszilégyszi!), a zöld bőrű bérgyilkosnő (hol van, ki az és miért?) Gamora, egy állig felfegyverzett, génmanipulált mosómedve (vagy nyuszi?), Mordály és annak legjobb haverja, a korlátozott szókincsű fásszárú lény, Groot, illetve a folyton szem előtt lévő láthatatlan Drax, valamint a folytatásra hozzájuk csatlakozó, telepatikus képességekkel bíró Mantis. James Gunn forgatókönyvíróként és rendezőként is kivette a részét A galaxis őrzőinek első és második kalandjából, a végeredmény: a szuperhős-sablonok több rendbeli kifigurázása, minden irányból, folyamatosan záporozó humorgránátok (és igaziak – ötletes akciójelenetekből sincs hiány!), király válogatás kaziról pörgő zenék, szállóigévé vált szívszaggató („Mi vagyunk Groot!) és humoros („Mary Poppins vagyok, banyek!”) mondatok.

Hangya-filmek

Ha van meglepő szerepválasztás a Marvel-filmek körében, akkor Chris Pratt mellett mindenképpen meg kell említeni Paul Rudd nevét is. A többnyire vígjátékokban szereplő (Ron Burgundy, Lepattintva, 40 és annyi) színészt kissé nehéz volt elképzelni egy szuperhősökkel tűzdelt akció-fantasy filmben… Ám a Hangya sem épp egy tipikus szuperhős film. A vizuális gegek (mindannyian emlékszünk Thomas, a gőzmozdony és a Fullánk találkozására), az ütős beszólások, illetve Michael Douglas, Evangeline Lilly, Michael Pena színésztrióval kiegészülve egy remek családi akció-vígjátékot kaptunk.

Doctor Strange

Valószínűleg az MCU csárdájában a legmagasabb az egy négyzetméterre jutó dudások száma, nem képez kivételt ez alól Dr. Stephen Strange (a mindig varázslatos Benedict Cumberbatch) sem, mondjuk neki is van mire felvágnia: zseniális, exhibicionista idegsebészből avanzsál időt és teret manipulálni képes mágussá, aki első önálló filmjének végjátékában egy időhurokba zárva méri össze kitartását a Sötét Dimenziók urával. A Doctor Strange az akciójelenetek új dimenzióját nyitotta meg, hiszen az eddig ismert természeti törvények érvényüket veszítették – a lehengerlő és kreatív látványvilág mellett a film humora is különösen el van találva.

Fekete Párduc

Az első Marvel-film, amit az Oscar gálán a legjobb film kategóriájában is jelöltek? Igen, Ryan Coogler, A megálló és a Creed: Apollo fia rendezője megcsinálta a bravúrt. Egy látszólag elmaradott afrikai ország, de a vibrániumnak köszönhetően technológiai csúcson lévő Wakanda királya, T’Challa (Chadwick Boseman) az ősi hagyományok szerint követi apját a trónon és vele együtt övé lesz a Fekete párduc ereje is. Ám nem mindenki örül a hagyományoknak. A Michael B. Jordan által alakított Killmonger az egyik legnépszerűbb és legjobb Marvel gonosz lett az elmúlt 10 évben.

Bosszúállók-filmek

Az MCU, illetve hát Nick Fury 2012-ben toborozta össze először a szuperhősöket, akik miközben a világot igyekeznek megmenteni egy minden eddiginél nagyobb fenyegetéstől, egymást sem kímélik. Nem győzhetnek azonban, míg igazi csapattá nem kovácsolódnak. Ez a film végi nagyszabású csatajelenet közben végül meg is történik, vizuálisan egy hőseinket 360 fokos szögben körüljáró snitt jelzi a tényleges pillanatot, amikor a Bosszúállók csapata megszületik (libabőr alert!). Az Ultron korában Tony Stark (Vasember), Steve Rogers (Amerika kapitány), Thor, Bruce Banner (Hulk), Natasha Romanov (Fekete Özvegy) és Clint Barton (Sólyomszem) a szinte sérthetetlen mesterséges intelligencia vezérelte címszereplővel – és a Skarlát Boszorkány (Elizabeth Olsen) elmemanipulációjának köszönhető belső viszályokkal – küzdenek meg. A legnagyobb ellenfél azonban csak a minden eddiginél több hőst mozgató Végtelen háborúban lép színre: egy intergalaktikus főgonosz, Thanos foga a hat Végtelen Kőre fáj, melyek segítségével egy csettintésre kiirthatja az univerzum felét. A bő 10 éve elkezdett nagyszabású Bosszúállók-saga aztán a Végjátékban csúcsosodik ki.