Belvárosi Képregénybörze – Interjú a szervezőkkel

Két héttel a legutóbbi Belvárosi Képregény és Karikatúra börze után a szervezőket kérdeztük.

Viszonylag gyorsan, szinte a semmiből jött tavaly az első Belvárosi Képregénybörze híre, és már a második alkalmon is túl vagytok. Hogy értékelitek az elmúlt időszakot?

Még nem értük el, amit akartunk, de nem adjuk fel. Valóban, ahogy mondod, a semmiből jött az egész, és ahhoz képest megmozgattunk több száz embert (árusokat és vásárlókat/nézelődőket), amit nem tartunk rossznak, de persze elégnek sem.

A két börze (Harza Tomié és a tiétek) időpontban nem, profilban viszont talán üti egymást. Megfér egymás mellett két hasonló jellegű rendezvény?

Természetes, hogy időben nem üti egymást a kettő, erre azért figyelünk. Hogy megfér-e egymás mellett? Ez talán hosszabb távon derül majd ki. Valójában az ötlet is onnan jött, hogy az évente 2 alkalommal megrendezett kispesti börzére olyan nagy az érdeklődés, mondhatni tülekedés, tömeg, hogy talán lenne hely a piacon egy másik, hasonló témájú, gyakrabban, könnyebben, jobban megközelíthető helyen megrendezett börzének is.

belvarosi02

Profilotokat legutóbb karikatúrákkal is bővítettétek. Ez mennyit adott hozzá a rendezvény sikeréhez?

A 70-es években készült karikatúrákból rendeztünk be egy kiállítást, melyet szívesen nézegettek a látogatók, de nem lett tőle sikeresebb a rendezvény. Kiállítást az első börzén is rendeztünk olyan újságokból és képregényekből, melyek kuriózumnak számítanak, és amelyeket a Magyar Sajtómúzeumért Alapítvány biztosított részünkre. Kiállításokat a jövőben is tervezünk, a tematikát előtte találjuk ki.

Hol szeretnétek javítani az eddigieken, hol láttok fejlődési lehetőségeket?

A reklámra kell több energiát (pénzt) fordítani. Korlátozottak a rendelkezésünkre álló források, de bevetünk mindent a siker érdekében, ebben kell fejlődnünk a jövőben.

Hogy sikerült a legutóbbi börze?

Sikerként könyveljük el, mert többen voltak, mint az első alkalommal (tehát nem lett mindenki kedveszegett). Az árusok és a látogatók is érdeklődnek a következő börze időpontjáról, tehát mindenképpen visszaigazolódik, hogy van rá igény, csak talán még nem jutott el elég emberhez a hír. A visszajelzések pozitívak, tetszik az embereknek, hogy a hely könnyen megközelíthető, a termek tágasak, világosak, nincs tolakodás, lökdösődés és persze mindig kerülnek elő kincsek… A korábbi börzékről készült fotók, vélemények, és a jövőben szervezett börzék időpontjait egyébként Facebook oldalunkon is közzétesszük.

Ha jól tudom, volt pont a börzére időzített premier is, a RePrint magazin első száma debütált ott. Egy ilyen akció mennyiben segíti az ügyeteket?

A börzén Fazekas Attilának is volt standja, ott lehetőség nyílt vele beszélgetni, de irányított beszélgetést nem szerveztünk, talán később… Fazekas Attila részt vett az első börzén is, és reméljük a jövőben is megtisztel a jelenlétével. Biztosak vagyunk benne, hogy többen miatta jönnek el a börzére.

Milyen publikus terveitek vannak a jövőre nézve?
A következő, májusi börze szervezése van most napirenden. Pontos időpont hamarosan Facebook oldalunkon olvasható.

belvarosi01

A képek forrása: Facebook