Beégett képek #8: Peter és Mary Jane

Gwen Stacy halott. Nem kevés olvasó eshetett ki a székéből 1973 nyarán, amikor az ezüstkor végét jelölő kétrészes történetben a Zöld Manó megölte Pókember barátnőjét. Akkoriban ugyanis ilyesmi még elképzelhetetlen volt, és valóságos sokként érte a rajongókat. De a lenti kép nem Gwen haláláról, hanem utóhatásairól szól – Peter és Mary Jane mélyebb kapcsolatának kezdetéről.

Nyilvánvaló, hogy a történet (The Amazing Spider-Man 121-122) leginkább „beégett” képe az, amelyen Gwen zuhanását megállítja Pókember hálója, illetve az, amelyiken a hős öklét rázza ellensége felé, a szeretett nő holttestével az ölében. De ami engem a leginkább megérintett, az mégis a legutolsó oldal. Pedig látszólag nem történik rajta semmi egetrengető, nem hal meg senki, nincsenek nagy szavak, fájdalmas és bosszúszomjas üvöltések – csak egy gyönyörűen meghitt, csendes és igazán emberi pillanat. Mary Jane próbál támaszt nyújtani a gyász által megtört Peternek, ő viszont megalázó szavakkal elkergeti az akkor még felszínes és felületes lányt. Mary Jane kinyitja az ajtót, készül elhagyni a lakást, majd visszanéz Peterre… és ekkor jön a fent látható utolsó panel. Gerry Conway a korszak szokásaitól eltérően (a képeket akkoriban még hajlamosak voltak szöveggel túlmagyarázni) nem szól egy szót sem, hagyja, hogy Gil Kane mesélje el, mi történik – és igaza van. Minden betű csak rontaná az összhatást, itt nincs szükség szavakra. A rajz tökéletesen kifejező, Mary Jane arca mindennél beszédesebb, akárcsak a póz, amibe Peter görnyed.

Túl azon, hogy ez a panel önmagában is igen erőteljes és hatásos, természetesen a két karakter történetében is nagy jelentősége van. Ezzel kezdődött Mary Jane fejlődése komoly, felelősségteljes és mélyebb érékekkel rendelkező nővé, így ezzel kezdődött végül házassághoz vezető kapcsolata is Peterrel.