Asterix a kőolaj nyomában – Asterix Odüsszeiája

Nehéz nem úgy kezdeni az Asterix Odüsszeiája című, a Móránál frissen kijött albumról szóló cikket, hogy milyen nehéz dolga is lehetett egykor Albert Uderzo-nak, mikor alkotótársa halála után próbálkozott továbbmesélni a bátor gall történetét. Köztudott, hogy René Goscinny, az Asterix írója 1977-ben hunyt el, a szóban forgó képregény pedig már a második volt, amit Uderzo teljes egészében egyedül készített. Előrevetítve: Goscinnyt senki nem pótolhatja, de Uderzo tisztességesen helyt állt.

A történet szerint elfogy a galloknak emberfeletti erőt kölcsönző varázsital egyik hozzávalója. Panoramix druida egyik beszállítója, a Valutakrizisz nevű kereskedő megfeledkezett róla, így a jól ismert hősökre, Asterixre és Obelixre hárul a feladat, hogy szerezzenek a szükséges sziklaolajból. Ezért egészen a Közel-Keletig vezet útjuk, de dolgukat nehezítendő egy magát bölcs druidának kiadó, valójában római kém is elkíséri őket. A háttérben pedig ismét ott áll Cézár, akinek semmi sem fontosabb, mint hogy végre eltakarítsa az útból a gallokat.

Uderzo a legutóbbi, falun (igaz nem a híres gall falun) belül játszódó epizód után kézenfekvő módon utaztatni szerette volna hőseit. Ha jó tempóban, gyors egymásutánban történnek a dolgok, az állandó helyváltoztatás kapóra jön, és képes elfedni az esetleges ötlettelenséget, vagy éppen azt, ha az embernek nem feltétlenül a legjobb gegek jutnak az eszébe. Bár összecsapottnak semmiképp nem nevezhető az Asterix Odüsszeiája, azért nagy mélységekbe sem merészkedik, kicsit biztonsági játéknak tűnik a hajsza azért a bizonyos sziklaolajért. Ami egyébként így elsőre nem tiszta, mi is egyáltalán, de az angol kiadás címe (Asterix and the Black Gold) már jóval beszédesebb.

Popkult utalásoknak viszont nincs híján a kötet, igaz ez sosem volt idegen az Asterix képregényektől. A kémként működő áldruidát például Sean Conneryről mintázta Uderzo, de felbukkan Goscinny az egyik segítőjük képében, valamint két panel erejéig Jean Gabin francia színész is. Ha Jeruzsálem, Uderzo igyekezett a lehető legtöbb bibliai utalást is becsempészni, és ha már ott jártak hőseink, a zsidók néhány, komikusra hangolt jellemzőjét is kidomborította. Nem rosszak ezek a meglátásai, de (és ezt hányszor vethették már szegény Uderzo szemére?) Goscinny ezt valószínűleg sokkal elegánsabban és viccesebben hozta volna. Ugyanígy egy-egy panel jut csak a Holt-tenger környékén és a sivatagban élő népekre, igaz ez kifejezetten ötletesen lett megvalósítva.

Míg A megosztott faluban záporoztak a jobbnál jobb gegek, az Asterix Odüsszeiája „csak” egy korrektül összerakott utazós kaland. Szerencsére a fordulatos fajtából, így ezek bőven elviszik a hátukon az egész történetet. Mondjuk abba, hogy milyen íze lehet a kőolajnak, belegondolni sem merek…

Farkas Dávid