Angel of Death

Ed Brubaker filmet írt – és még csak nem is rosszat. A főnökeire vadászó bérgyilkosnő (a kaszkadőristennő, Zoe Bell) története egy kis átdolgozással akár egy újabb Criminal sztori is lehetett volna.

Eve egy roppant hatékony, jéghideg bérgyilkos, akinek film eleji akciója finoman szólva rosszul sül el. Két okból is: először is, a nagy bunyó és lövöldözés közepette célpontjának egyik testőre kést döf a fejébe, és bár ez már önmagában is elég lenne, ráadásul a kavarodásban véletlenül még egy 14 éves kislányt is agyonlő. Innentől kezdve Eve-et a kislány „szelleme„ kezdi kísérteni (a hallucináció a minimum, ha már egyszer valakinek keresztülszúrták az agyát), és hősnőnk úgy dönt, hogy feltámadt lelkiismeretét csak munkaadóinak kinyírásával hallgattathatja el.

A sztori alapvetően ordas nagy sablon, de Brubaker a rá jellemző apró csavarokkal írta meg: van egy ambiciózus újonc bérgyilkos, akinek Eve-vel való kapcsolata többször is megváltozik a játékidő alatt, egy megbízó, aki hősnőnkkel látszólag üres, de a mímelt felszín alatt persze mindkettejük számára többet jelentő szexuális viszonyt folytat, némi vérre menő rivalizálás az alvilág köreiben, és egy áruló alku egy gengszter és egy FBI-ügynök közt. Ám mindezek ellenére a hangsúly az akción van: az aprópénzből összehozott Angel of Death-ben (ami eredetileg mellesleg egy 10 részes websorozat volt idén márciusban, és utólag vágták össze egy egészestés filmmé a DVD-kiadáshoz) folyton ütnek, rúgnak és lőnek, ami egyszerűen pokoli jól áll Tarantino felfedezettjének, a nem különösebben szép, viszont valahogy mégis dögös Zoe Bellnek.

A noir és ponyvaelemekkel, illetve fekete humorral fűszerezett filmet jelenlétével megtiszteli még a szétrobbanó fejű Ted Raimi, a leszbikus Lucy Lawless és a drogfüggő orvos, Doug Jones is, de ami számunkra még fontosabb, az a képregényes látványvilág: osztott képmezők, panelekre feldarabolt képernyő, kimerevítések, néha az Angel of Death egy-egy pillanata ténylegesen úgy néz ki, mintha egy képregény egyik oldala lenne. Ang Lee Hulkja óta nem láttunk filmet, ami ennyire látványosan a comicok világából merítette képi világát. Fasza kis akicómozi ez, na, és a trailere itt meg is tekinthető.