Amerikai mangakörkép 2014

Tavalyhoz hasonlóan ezúttal is a teljesség igénye nélkül, kizárólag szubjektív módon tekintem át, milyen angol nyelvű manga megjelenéseknek örülhetünk 2014. folyamán. Mivel a vásárlások során nekem is a pénztárca mérete a meghatározó, ezt is figyelembe vettem a válogatásnál.

Egyik kedvenc alkotóm, Naoki Urasawa Monster című sorozatát júliustól vásárolhatjuk meg a VIZ jóvoltából, akik két kötetet egybekötve kezdik el a széria újrakiadását. Aki még nem olvasta, vagy nem vette meg egyesével a kétezres években, annak ez most nagyszerű alkalom lesz.

monster-banner

Tovább folytatódik a Dragon Ball 3-in-1 omnibus kiadása is, a negyedik kötet 2014 tavaszán várható, majd háromhavonta az újabbak. Emellett természetesen ugyanúgy jönnek az újabb omnibus kötetek többek között a One Piece, a Fullmetal Alchemist, és a Naruto sorozatokból – aki ezekre kíváncsi, aligha találkozhat jobb ár-érték aránnyal.

dragon-ball-omnibus-4

(Megint csak) a VIZ kezdi el Rumiko Takahashi zseniális humorú sorozatának újrakiadását. A Ranma 1/2 a Monster-hez hasonlóan két kötetet tartalmaz majd könyvenként, természetesen kötelező vétel. Személy szerint jobban örültem volna a Ranma helyett először a nehezebben beszerezhető Urusei Yatsura-nak, a mangaka első nagy sikerének, de kereskedelmi szempontból nyilván logikusabb a népszerűbb címmel kezdeni. Ettől függetlenül remélem, hogy amennyiben a Ranma szép eladásokat produkál, Lum és kompániájának kalandjai is sorra kerülnek egyszer.

A Drawn & Quarterly Shigeru Mizuki-sorozata az egyik legjobb dolog az elmúlt évek során, ami egy, a klasszikus mangakák iránt is érdeklődő olvasóval történhetett. Mizuki eddigi szóló kötetei (Onward Toward Our Noble Deaths; NonNonBa; Kitaro) után a huszadik századi Japánt bemutató Showa: History of Japan című sorozata jelenik meg négy könyvre bontva. Az első, 1926-tól 1939-ig tartó időszakot bemutató könyv már idén ősszel kijött (mondanom sem kell, hogy zseniális, ahogy a Mizuki fiatalkorából vett szemelvények keverednek a történelmi eseményekkel), a következő (1939-1945) pedig 2014 júniusában várható.

showa-history-of-japan-1

Április 2-án érkezik a Dark Horse jóvoltából a Lone Wolf and Cub omnibus kiadásának 4. kötete. Kazuo Koike és Goseki Kojima kultikus szériájában Ogami Ittō és fiának történetét követhetjük nyomon a hanyatló sógunátus korában, Japánban. A rendkívül véres, szuggesztív rajzokkal operáló sorozat eredetileg 1970-ben indult, Amerikában pedig a Dark Horse egyik legnagyobb sikere lett. Az omnibus kiadványok minősége azonos az eddigi, hasonló jellegű DH-kiadványokéval, 3 kötetet tömörít, kb. 700 oldalon.

lone-wolf-and-cub-omnibus-4