Amerika Kapitány v5 #1-6: Időn kívül

Amikor elkezdtem ennek a történetnek az olvasását, arra számítottam, hogy ez egy Amerika Kapitány vs. Vörös Koponya történet lesz. De nagy meglepetésemre történt egy igen váratlan dolog az utolsó oldalon: Mikor a Koponya éjfélkor épp azt a telefonhívást akarta lerendezni, amivel elindíthatta volna a mészárlást, hogy feltölthesse a Kozmikus Kockát, valaki a golyóálló üvegen át lelőtte őt, a Kockának meg nyoma veszett. Alekszander Lukin (aki szintén birtokolni akarta a Kockát) egyik emberére gyanakodtam, de a gyilkos kiléte majd csak a sztori végén derült ki.

A sztori második részének az elején épp várják valakik a Koponya hívását, de hogy kik azt nem tudhatjuk, csak Halálfejet ismerhetjük fel. Mikor Steve is megtudja a halálesetet, a DNS-mintájával megállapítják, hogy tényleg meghalt a Vörös Koponya, amit Kapival egyetemben először én sem hittem el. A helyszínelés közben a Kocka „tárolójából”
lenyomozott jel elvezeti a Kapitány és a 13-as ügynököt egy csatornába, ahol egy kis harc után nem nagyon találnak semmit, csak egy aktív időzítőt, amit meg is old Kap pajzsa.

A harmadik részben Steve emlékei vissza-vissza térnek, melynek főszereplője ő és Bucky. Ezután egy kis nyomozás után Kap egy repülő sportkocsiból kiugorva megállít egy AIM csoportot. A végén az ismeretlen gyilkos megint szedett egy áldozatot, méghozzá Kap régi társát, Jack Monroe-t. hogy miért, az persze titok marad.

A következő füzetben a két halott Amerika Kapitány sírját rongálta meg valaki, és Steve egyből a helyszínre is megy. Megtudhatjuk Kap elbeszéléséből, egy ez a „két Amerika Kapitány” helyettesítette őt, amikor a Zémó báró elleni csatában meghalt. Nekem tetszett ez a kis sztori, egész hihető is. Ezután újra elkezdenek Kap emlékei visszatérni, miközben Halálfej egy fülesből értesülve tudja, hogy épp hol van a Kapitány és egyből rá is veti magát. Érthető módon Steve így képtelen harcolni, és ezt Halálfej is látja, így otthagyja őt. A végén pedig az „ismeretlen gyilkos elrabolja Sharont”.

Az ezután jövő szám egy visszaemlékezős rész, amiből megtudhatjuk, hogy Steve honnan ismeri Karpovot, és az is kiderült, hogy Karpov honnan ismeri Lukint.

A befejező részben Kap emlékei igen „életszerűen” térnek vissza. Végre megtudhattuk a sztori végén, hogy ki a Koponya gyilkosa: Bucky!! Ez számomra is hihetetlen volt… A történet vége pedig az lett, hogy pár épület felrobbant Kap szeme láttára. És itt lett vége, igen. Nekem ez a történet a rajzolójával-írójával mindenével együtt tetszett, csak az nem, hogy a végén nem sok i-re került fel a pont. Ezért, hogyha kíváncsiak vagyunk a pontokra olvassuk el az ezután jövő közjátékot és az „Orosz tél” c. történetet.

benya11, 2008. július 10.