A Legendás Batman: Arany Hajnal (ALB9)

Cím: A Legendás Batman: Arany Hajnal (ALB9)
Sorozat: A LEGENDÁS BATMAN
Szerző(k): David Finch, Jason Fabok
Kiadó: Eaglemoss
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: ~200 oldal
Megjelenés: 2019.06.01.
Megvásárolható: Újságárusok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

Bruce Wayne visszajött Gotham városába, hogy megkeressen egy gyerekkori barátot, akinek nyoma veszett. Nyomozása erőszakos összetűzéshez vezetett Gyilkos Krokk-kal és Pingvinnel, valamint természetfeletti erőkkel is szembekerül.
A démon herceg, Etrigán is a városban cirkál, de vajon szembeszáll a Sötét Lovaggal vagy melléáll?
Batman: Dark Knight #1-5 / Kronológiai sorrend: 48

Előzetes:

Előszó – A démonok felemelkedése:

2011-ben a kanadai művész, David Finch jelentős erőként tűnt fel a DC Univerzumban. Már korábban is remekelt a Marvelnél, amikor a New Avengers-en dolgozott Brian Michael Bendis-szel. Izmos, széles körben elismert alkotást hozott létre Jim Lee nyomdokain. Finch erőteljes, sötéten fenyegető tekintetű karakterei betöltötték a viharokkal és árnyakkal teli világot.
Miután kizárólagos szerződést kötött a DC-vel, a rajongók kíváncsian várták, hogy mit hoz ki a Sötét Lovagból. Finch a Batman 700. számán dolgozott (2010. augusztus) és szintén ő rajzolta a Batman: A visszatérést (Batman: The Return, 2011. január). Mindkettőt a Batman Univerzum vezércsillaga írta, Grant Morrison. Ekkorra Finch már készen állt arra, hogy egyedül dolgozzon.
A DC létrehozta a Batman: A Sötét Lovag című részt, ami felöleli Finch vízióját az új sorozathoz. Finch-nek nagyon határozott elképzelése volt a hangnemet illetően – egy okkult, de megalapozott, Neal Admas által inspirált éra.

A nyitó történet ívének középpontjában a Finch által újraélesztett misztikus karakter, Etrigán a démon áll. Ezt a természetfeletti antihőst a legendás Jack Kirby képregényíró teremtette 1972-ben. Azóta ezt a karaktert Alan Moore-tól Neil Gaimanig többen is felélesztették, tehát Finch egy gazdag, többrétű történelmet örökölt.
A sorozat egy másik kultikus figurát, Rongyembert is visszahozta, akit Robert Kanigher és Joe Kubert hozott létre 1976-ban. A Rongyember pont azt a hangnemet képviselte, amit Finch akart; egy hátborzongató karakter, akinek szoros kapcsolata van Gotham kevésbé prosperáló oldalával – az utcákkal, a sikátorokkal és a csatornákkal.
A létrejött történet, a hetvenes évek szóképeinek kortárs kiaknázása, pazar stílusa a klasszikus Hush sagára (2003) emlékeztet. Finch vissza sem nézett azóta, és miután az Új 52 korszakra emlékezetesen felújította a Csodanőt (Wonder Woman), továbbra is nagy hatást gyakorol Tom King íróval egy csapatban a Batman újjászületése sorozatra.

Azt gondolhatnánk, hogy egy olyan város, amit szervezett bűnözés és beteg pszichopaták gyötörnek, és ami minden szabadlábon lévő feltűnősködő bűnözőt vonz, bővelkedik kihívásokban. Ugyanakkor Gotham nem olyan mint más városok, és sötét történelme is mágnesként vonzza a természetfeletti hátborzongató megnyilvánulásait.
Egy gyerekkori barát eltűnése végül visszahozza Bruce Wayne-t a szülővárosába. A múlt rabságából visszatér a jelenbe, és elszánt harcát a bűnözéssel szemben ezúttal globális szintérre viszi. A Batman Részvénytársaság projekt azzal jár, hogy Bruce általában külföldön van, új hadjáratán dolgozva. A csuklyát átvevő Dick Grayson és a fiatal Damian Wayne, mint Robin következő megtestesülése,
Gotham új generációs védelmezői lettek.

De hirtelen Bruce számára ez az új védelmi vonal nem elég. Sötét erők kavarnak és játszadoznak Wayne gyerekkorának féltve őrzött emlékével. A Sötét Lovag visszatér a saját utcáira, de nem egyedül kell vigyáznia a városra. Jason Blood, a természetfeletti szakértője, démoni aktivitás okozta krízis baljós előjeleit észleli. A démon, Etrigán nevéhez vér tapad már a VI. század óta. Az okkult nyomozó már elég régóta van a Földön ahhoz, hogy tudja mikor nyílnak meg a pokol kapui. Vajon megint kiszabadul a benne rejtőző sötét lélek?
Egy másik ősi erő is szabadon van, a Rongyember. Ennek az önjelölt igazságosztónak rongyokból áll az öltözete, minden rongy egy bűnös lélekhez kapcsolódik. Ez az öltözék képes összevonni ezeket a lelkeket és hasznosítani erejüket. Egyben sérülékennyé teszi Rongyembert a démoni megszállással szemben.
A Sötét Lovag visszatérése Gothambe arra készteti, hogy megküzdjön az általa jól ismert emberi alvilággal, és hogy útját állja a természetfeletti árnyaknak, akikben már nem bízhat…