A könnyű műfaj diadala

A Cseh Centrum és a Kalligram Kiadó közös estet rendez 2010. június 2-án Kép & Regény címmel, melynek során a központban megnyitnak egy cseh képregény és a képregények ihlette kortárs képzőművészeti kiállítást.

Program:
17.30
A könnyű műfaj diadala – A cseh képregény és a képregények ihlette kortárs képzőművészek kiállítása

Megnyitja:
Eva Janáčová, a kiállítás kurátora és
Michal Černý, a Cseh Centrum igazgatója

18.30
Kalligram-est: a Kalligram Kiadó Könyvhétre megjelenő újdonságainak bemutatója:

Helyszín:
Cseh Centrum, 1063 Budapest, Szegfű utca 4.
www.czechcentres.cz/budapest

A kiállítás ajánlója:

A képiség világában élünk, az írott szó veszít erejéből. A komiksz mint e kettő szintézise összhangban van a posztmodern kor szellemiségével: eltörli a magas művészet és a népi szórakozás közötti határokat. Csehországban az utolsó húsz évben ez a műfaj virágkorát éli, politikai szatírától kezdve komoly művészeti projektekig, mindenütt jelen van; új folyóiratai jelennek meg, fesztiválokat rendeznek és díjakat osztanak.

A kiállításon Jaroslav Rudiš/Jaromír Švejdík (Alois Nebel), Vojtěch Mašek/Džian Baban (Monstrkabaret Freda Brunolda), Adolf Lachman (Saigon Tribute), Lucia Lomová (Anna chce skočit) a Jiří Grus (Voleman) munkái láthatók, amelyek részben a modern cseh történelmet kommentálják, részben a nagyvárosi élet hétköznapjait.

Mivel a komiksz komoly hatással volt a festészetre és a grafikára is, a kiállításon Josef Bolf és Karel Jerie festményei mellett Michal Machat, Petr Nikl és Martin Velíšek rajzai is szerepelnek. Ezekből a képzőművészeti munkákból, amelyekre hatással volt a komiksz esztétikája, nem hiányzik a személyes humor és az erőteljes egzisztenciális jelentés sem.