A képregény hazája lett a miskolci galéria

Képregények költöztek a Miskolci Galéria Rákóczi-házába csütörtökön.
Az október 13-ig látogatható Svájc, a képregény hazája című kiállítást csütörtökön délután nyitották meg.

A Műút-hetek programsorozatában már volt egy képregény-kiállítás a Rákóczi-házban, illetve a galéria egy pályázatot is hirdetett a témában. A tematikát folytatva, csütörtökön a svájci képregény-életet mutatták be.

A Svájc, a képregény hazája című kiállítás csütörtöki megnyitóján Kiss Gábor alpolgármester elmondta, ugyan a könnyed műfajok közé soroljuk a képregényt, ám számos nagy kvalitású művész rajzolt képregényt az idők során, komoly műfajt létrehozva.

„A képregényhez mindannyiunknak van valamilyen viszonya. Mind találkoztunk a műfajjal, élmények sora köthető a képregényhez. Svájc nem úgy él a köztudatban, mint a képregény hazája, s csak kevesen tudják, hogy milyen nagy szerepük van a svájci művészeknek abban, hogy létrejöjjön, s ma is éljen a művészet e formája” hangsúlyozta. Kiemelte, az országban a ’70-es évekig nyúlik vissza a műfaj.

A tárlat is hűen tükrözi, hogy milyen sokan, sokféle stílusban éltetik a képregény műfaját ma is, a Miskolci Egyetem Nőikara pedig Sándor Zoltán vezényletével azt is megmutatta, Svájcban a zenei kultúra is igen színes.

A tizenkét alkotó portréját és rajzait összefogó tárlat október 13-ig tekinthető meg a Miskolci Galéria Rákóczi-házában.

Forrás: minap.hu