Van Goghtól a mangáig

[Rorimack] Az elsõ képregény-fesztivált június 7. és 10. között rendezik meg Münchenben, amelynek alkalmából átadják a PENG-dijat is…

Az eseménysorozat kínálatába ugyanúgy beletartoznak a kiadók bemutatkozásai, mint a kiállítások, a felolvasások és az autogramra éhes látogatókat váró programok. A fesztivál súlypontja ezúttal is a távol-keleti képregény, a manga-mûfaj lesz.

A képregény-biográfia legszélesebb spektrumát foglalja magában a müncheni fesztivál; van Goghtól egészen a japán mangákig húzódik az alkotók mezõnye.

A Marienplatzon szerb mûvészek állítják ki háborús emlékekbõl és politikai motívumokból felépülõ mûveiket. A csak német Walt Disney-ként emlegetett Rolf Kauka posztumusz kapja meg a fesztivál kitüntetését a PENG-dijat.

Kauka többek között Fixi-Foxi figuráival írta be magát maradandóan a képregény történetébe. A fesztivál rendezõinek közlése szerint 750 millió példányban keltek el az általa rajzolt füzetek. A díjat Kauka özvegye, Frau Alexandra veszi át a fesztivál nyitónapján az Alten Rathausban, amely a programoknak is otthont ad.

Forrás: litera.hu