Tintin mozi

Steven Spielberg, Peter Jackson, Dream Works. Különbözõ híradások Tintin megfilmesítésérõl.

Peter Jackson is rendezi Tintint

Steven Spielbergnek teljesül az álma, mert huszonöt év után megfilmesíti a népszerû belga képregényt, az ötven nyelvre lefordított Tintint. Rögtön három filmet terveznek: az egyik élõszereplõs akciófilmet Peter Jackson rendezi, a másikat Spielberg, a harmadik rendezõje még titok.
A Tintin-film régi mániája már Spielbergnek, huszonöt éve szeretne filmet készíteni Hergé népszerû belga képregényébõl, a Tintinbõl. Most Spielberg Peter Jacksonnal és a Dream Works-szel elkezdheti fejleszteni a projektet: a két rendezõ egy-egy részt készít el a tervezett háromból, de még nem tudni, a harmadikat ki rendezi.
“Azt szeretnénk, ha Tintin kalandjai élõszereplõs akciófilmek lennének, bátran nyúlunk a karakterekhez és a képregény világához, amit Herge létrehozott” – folytatta Spielberg. Tintint a Hergé mûvésznévvel dolgozó Georges Reimi alkotta meg 1929-ben. “Minél realisztikusabban szeretnénk elkészíteni a karaktereket, a ruhájuk rostjait, a bõrük pórusait és a hajszálaikat is szeretnénk megmutatni.”
“Teljesen valóságosnak tûnnek a karakterek, mint Hergé figurái” – mondta Jackson az elképzeléseirõl, aki szerint Hergé karaktereihez mindenképpen hûek maradnak, de nem lesznek rajzfilmfigurák. A Dream Works a film jogait a brüsszeli Hergé Stúdiótól vásárolta meg, aminek a vezetõje, Fanny Rodwell szerint nem lehetne méltóbb emléket állítani a száz éve született Hergé emlékének.
Az ötven nyelvre lefordított Tintin-sorozatból, ami egy fiatal újságíró kalandos utazásait követi, világszerte 200 millió darabot adtak el. Az 1929 és 1976 között megjelent huszonhárom könyv közül választott ki hármat a két rendezõ. A sorozat hõsének vannak társai: egy kis kutya, Snowy, egy zseniális professzor, Calculus, egy õrült katona, Haddock kapitány.
forrás: eszakindex.hu

Jackson és Spielberg közös projektje

Két hónapja számoltunk be róla, hogy a Spielberg által vezetett DreamWorks megvásárolta a belga képregényhõs, Tintin figurájának jogait, és filmet tervez a fiatal riporter kalandjaiból. A Variety mai híre már közelebbi információkkal is szolgál, méghozzá nem is akármilyenekkel: a tervezett egy helyett legalább három mozi készül, amibõl kettõnek már a rendezõje is biztos: Steven Spielberg és Peter Jackson – vagyis talán a jelenlegi két legnagyobb mogul egyesíti tehetségét. A két mûvész – akik mindketten már gyermekkoruk óta rajongói a figurának – rögtön azután kezdett egymással teljes titokban tárgyalni, hogy a DreamWorks megszerezte a jogokat. A filmek digitális 3-D-ben készülnek majd, a WETA áttörést jelentõ technikáját használva. A WETA Jackson felügyelete alá tartozó, speciális effektusokat gyártó cég (az õ munkájuk volt látható a Gyûrûk ura-trilógiában is, legemlékezetesebb “teremtményük” Gollum volt), és már készített is egy 20 perces tesztmontázst a fõhõsrõl és annak mozgásáról.
”Herge karakterei élõ szereplõkként születtek újjá, akik képesek az érzelmeket úgy kifejezni, mint ahogy eddig még soha nem láttuk azt a számítógéppel animált figurák esetében.” – nyilatkozta a Variety-nek Spielberg. – “Azt akarjuk, hogy Tintin kalandjai olyan valóságosnak tûnjenek, mintha egy élõszereplõs filmet néznénk, bár Peter és én is úgy éreztük, hogy ha ezt egy hagyományos játékfilm keretein belül tennénk meg, az nem lenne képes visszaadni azt a különleges látványvilágot, amit Herge alkotott.”
Jasckson szerint a WETA hû marad Remi eredeti design-jához, de a karakterek nem lesznek rajzfilmszerûek. „Eheleyett inkább fotorealisztikusaknak szeretnénk õket.” – mondta Jackson. – “A ruhák rostjai, a bõr pólusai, és minden egyes hajszál látszódni fog. Úgy fognak kinézni, mint az igazi emberek – de mint az igazi Herge-emberek!”
A két rendezõ-producer a füzetben megjelent 23 történetbõl hármat választott ki, tehát már megjelent történetek képeznék a filmek alapját. Az érdemi munka várhatóan csak jövõ év elején kezdõdik el; Spielbergre jelenleg az Indiana Jones negyedik része vár, Jackson pedig alig pár hete szerzõdött le A kedves csontok (The Lovely Bones) címû könyv adaptációjára, mely szintén a DreamWorks égisze alatt készül. A három film forgatása közvetlenül egymás után, csupán minimális szünet közbeiktatásával fog történni.
”Nem is tudtunk volna elképzelni szebb és méltóbb módot, hogy így rójuk le tiszteletünket Herge öröksége elõtt, születésének pár nap múlva, május 22-én esedékes évfordulója alkalmából.” – nyilatkozta Fanny Rodwell, a rajzoló özvegye, aki 1983, férjének halála óta vezeti a brüsszeli székhelyû Herge Studiot.

forrás: odeon.hu