Roma népismereti képregény

[Magyar Sándor] Az Amaro Trajo „Életünk” Roma Kultúráért Alapítvány 2001-ben Glinda címmel idõszakos kiadványt jelentetett meg, amely jórészt a képregény segítségével mutatja be az általános iskolás korosztály számára a romák történelmét és kultúráját. A Tükör jelentésû, kétnyelvû (lovári és magyar) lap elsõ három, 1000-1000 példányban megjelenõ számait térítésmentesen kapták meg roma gyerekeket tanító általános iskolák. 2005-ben a lap formátuma megváltozott, oldalszámai bõvültek és az összes iskola részére példányszámonként elõfizethetõvé vált. Idéntõl a lapot nemcsak iskolák, hanem bárki megrendelheti.

A 16-24 oldalas Glinda-ban folyamatosan futó két képregény-rovat az „Eredettörténet”, valamint a „Romák a magyar történelemben”. Elõbbi a romák nem magyar vonatkozású történelmét mutatja be. A rovatonként 2-3 képregényoldal mellett további képtörténetek is jelen vannak a kiadványban, például a tavaly karácsonyi szám 24 oldalából összesen 10 oldal, de az azt megelõzõ lapszámokból az oldalak több mint fele tartalmazott képregényt.

Az alábbi lapszámok rendelhetõek meg:

3. évfolyam 1. szám
4. évfolyam. 1. szám
5. évfolyam – Karácsonyi szám (285 Ft.)

Aki mindhárom számból rendel 1-1 példányt, annak a szerkesztõség ajándékba elküldi a 3. évfolyam 2. számát, amelyben sajnos több oldal helytelenül jelent meg, ezért a szerkesztõség kivonta a forgalomból. A képregényoldalak közül csak egy „önálló” képtörténet jelent meg helytelenül, a képregényrajongók viszont valószínûleg örömmel fogadják a további oldalakat.

A három lapszám egyenként, vagy együtt megrendelhetõ a fõszerkesztõ, Varga Erika részére küldött e-mail-en keresztül. (vargaerikaKUKACglinda.hu) Kérjük, hogy a levélben jelezzétek, hogy melyik lapszámból, mennyi példányt igényeltek, valamint adjátok meg postacímeteket, ahova a megrendelt példányszámok árát tartalmazó csekket küldhetjük.

A Glinda szerkesztõsége a jövõben évente négyszeri megjelenést tervez, amely elsõsorban a pályázati lehetõségek függvényében módosulhat. Ez esetben a Glinda továbbra is periodika marad.

A többi borítókép és képregényoldal a fenti képre kattintva érhetõ el.