Képregény Info 2006/3

A Magyar Képregénykiadók Szövetségének legfrissebb hírlevele…

Kiemelt információ

Képregényes napot tart a Bálint Zsidó Közösségi Ház (Budapest, VI. Révay utca 16., www.jcc.hu) február 19-én, reggel 10 és este 6 között. Eloadások, beszélgetések, képregényiskola, portrérajzolás, kedvezményes képregényvásár.

Mûsor:

13.00: Joseph Pulitzer szerepe az amerikai képregény kialakulásában – Bayer
Antal (Míves Céh Kiadó) eloadása

13.30: Marcel Gotlib és Joann Sfar: zsidó származású francia sztárrajzolók Erdélybol és Algériából – az alkotók munkáit bemutatja Láng István, a Kretén õoszerkesztoje és Gál Szilvia, a Dragon Rouge kiadó vezetõje

14.00: Superman és a gólem: zsidó származású alkotók és motívumok az amerikai szuperhosös képregényekben – Birkás Péter újságíró (Mozinet) beszélgetopartnerei Bayer Antal és Láng István szerkesztõ.

15.00: Art Spiegelman, Will Eisner, Miriam Katin és a rabbi macskája: zsidó témájú képregények magyarországi fogadtatása – Nagy Gergely újságíró (hvg.hu) beszélgetopartnerei Teisenhoffer Viktória (Vándorko Kiadó), Kemény Vagyim (szociológus, a Maus kiállítás szervezoje a budapesti metróban), Huszti Gergely (Ulpius-Ház) és Bayer Antal (Míves Céh Kiadó).

16.00: Antiszemitizmus és közömbösség: a zsidóság ábrázolása a magyar képregényben – Kiss Ferenc képregénygyujto eloadása

Folyamatosan: Zorro de Bianco, Fritz Zoltán, Saban és Lanczinger Mátyás, a Magyar Képregény Akadémia rajzolói képregényiskolát tartanak gyerekeknek és nagyobbaknak, kívánságra portrékat is készítenek.

Az egész rendezvény alatt kedvezményesen megvásárolhatók a Magyar Képregénykiadók Szövetsége tagkiadóinak a kiadványai.

Friss megjelenések

A www.kepregeny.info közös kiadói honlapon a Tomster, Kalyber Joe, Hé, Dodó!, Andy Capp, Pszichopark, Isteni Színjáték és Krampusz címu sorozatok mellett két újdonság található: egy kis ízelíto a 2. Magyar Képregényfesztivál díszvendégének, a szerb Alexandar Zografnak a munkáiból, valamint az elso magyar meleg képregény, a Szívárvány köz, Zorro de Biancótól. A Zograf képek az Elozetes menüpont alatt találhatók meg a honlapon.

Közelgo esemény

2006. március 5.

2. Magyar Képregényfesztivál a Millenáris Teátrumban. A magyar képregény éves seregszemléje. Újdonságok bemutatása, szakmai programok, vetítések, kedvezményes árusítás, nyereményjátékok. A program a www.kepregeny.info honlapon belül illetve közvetlenül a fesztival.kepregeny.info honlapon tekinthetõ meg. A részletes program folyamatosan bõvül és frissül.

Egyéb hírek

Nagydíj a Torony rajzolójának

Az idén 33. alkalommal rendezték meg a franciaorszgái Angouleme-ben Európa legnagyobb és legtekintélyesebb képregényfesztiválját. A legnagyobb elismerésben Lewis Trondheim rajzoló részesült, aki Angouleme város nagydíját kapta meg.

Trondheimnek magyarul eddig egy kötete jelent meg a Dragon Rouge kiadónál, az Egy kacsa szíve, a Torony címû sorozatban, amelynek a forgatókönyvét Joann Sfar írta.
Teljes hír a www.kepregeny.info honlapon.