Képregény Info 2006/29

A Magyar Képregénykiadók Szövetségének 29. hírlevele a hamarosan megrendezésre kerülõ képregénybörzérõl és a mostanában megjelenõ újdonságokról…

Kiemelt információ

XII. Képregénybörze november 19-én – ld. a Közelgõ események részben.
Megjelent a színes Egri csillagok, a Lucky Luke 2 és a Pókember különszáma – ld. a Már kapható részben.
Újra Batman magyarul – ld. a Közelgõ események/Hungarocomix újdonságok részben. (kepregeny.info)
Vincent és Van Gogh Budapesten – Gradimir Smudja, a közelmúltban megjelent képregényalbum szerzõje december 7. és 9. között három ízben is dedikál, ld. a Közelgõ események részben.
Képregényírói pályázat – ld. A Roham pályázati felhívása részben.

Már kapható

Egri csillagok (Képes Kiadó, 50 oldal, színes, 2590 forint). A „nagy könyv” klasszikus Korcsmáros Pál-féle feldolgozásának újonnan kiszínezett, nagyméretû kiadása.

Fazekas Attila és Bán Mór: Tûzvihar 1956 (Képes Kiadó, 30 oldal, fekete-fehér, 990 forint). A kötet a forradalom 50. évfordulójára jelent meg.

Fekete-Fehér Képregényantológia 6: Betonfejek és cemendék. (Míves Céh, 100 oldal, fekete-fehér, 1995 forint). A Blueberry-történet vége, több rövid Sin City-sztori. A nagy nanorobot-háború Fekete Imrétõl, a vonatos pályázat egyik nyertese, a Csak oda Herega Zoltántól és Gyõri Tibortól.

Lucky Luke 2: Billy, a kölyök. (Pesti Könyv, 44 oldal, színes, 1299 forint). Kapható újságárusoknál és egyes könyvesboltokban.

Pókember különszám 2006/1 (ADOC-Semic és Kingpin, színes, 695 forint). Pókember és a Fekete Macska, 1. rész. Kapható az újságárusoknál.

Közelgõ események

2006. november 19.
XII. Képregénybörze az újpesti Munkásotthon utcai általános iskolában reggel 10-tõl délután 3-ig. Belépti díj 300 forint. Árusoknak belépés 9 órától, asztalbérlés: 300 forint asztalonként.

A börzén debütáló kiadványok:
Árnybíró 2 (MangaFan, 194 oldal, fekete-fehér). Az Animeconon indult sorozat második része.
Eduárd 6 (Képes Kiadó, 28 oldal, fekete-fehér. 395 forint). Befejezõdik a Sörmesterek elsõ epizódja, folytatódik A szõke ciklon klasszikus Rejtõ-feldolgozás, megkezdõdik a pályázatnyertes Õfelsége postavonata (Szabó Jenõ forgatókönyve alapján rajzolta Matheika Gábor), Eduárd és a globalizáció (Garisa), Büfi (Fekete Imre), Noname (Felvidéki Miklós) Tomster, Dodó, Krampusz.
Roham fantasztikus agresszív magazin 3 (64 oldal, ingyenes). Benne a Bürokraták harmadik része.
Rozsomák: Snikt! (Fumax, 112 oldal, színes, 2490 forint). Az X-Men tagjának sajátos interpretációja egy elismert manga-rajzoló, Tsutomu Nihei (Nihei Cutomu) munkája.
Sörmesterek 1: Charles, 1854 (Képes Kiadó, 46 oldal, színes, 2990 forint). Az Eduárdban elõközölt történet összegyûjtve, színeseben.
Az Eduárd 6, a Rozsomák és a Sörmesterek elõzetese megtekinthetõ itt: kepregeny.info/elozetes.php.

2006. december 7.
Alexandra Irodalmi Kávéház, 19 óra
V. Károly körút 3/c.
Beszélgetés Gradimir Smudja képregényrajzolóval, Bánföldi Tibor fordítóval és Halmos Ádám kiadóvezetõvel a Nyitott Könyvmûhely Art Comix sorozatában megjelent Vincent és Van Gogh c. albumról, amelyet a szerzõje helyben dedikál is.

2006. december 8.
Fókusz Könyváruház, 16 óra
VII. Rákóczi út 14.
Gradimir Smudja dedikálja Vincent és Van Gogh c. képregényalbumát.

2006. december 9.
Hungarocomix 2006 a Sugár üzletközpontban. Képregénykiállítás és -vásár, képregényiskola, tombola, dedikálások, vetítések. A belépés ingyenes. Díszvendég Gradimir Smudja. További részletek következõ hírleveleinkben.

Bejelentett újdonságok:

Árnybíró 3 (MangaFan, 194 oldal, fekete-fehér).

Batman: Hush 1 (Képes Kiadó, 100 oldal, színes). Az elmúlt évek legsikeresebb Batman-története három kötetben jelenik meg. Írója Jeph Loeb, rajzolója Jim Lee.

Eduárd 7 (Képes Kiadó, fekete-fehér). Folytatódik A szõke ciklon klasszikus Rejtõ-feldolgozás és befejezõdik a pályázatnyertes Õfelsége postavonata. Egy teljes Usagi Yojimbo történet, A próba (Fekete Imre), Eduárd, Tomster, Dodó és egy meglepetés elsõ része.

Pinkhell 2 (Magyar Képregény Akadémia, színes). Dupla terjedelemben. Erre a kiadványra épül a Hungarocomixon megtekinthetõ kiállítás.

Sushi-Strip 2 (fekete-fehér). Ábrai Barnabásnak, a Magyar Képregény Akadémia tagjának a saját, rendszertelen idõközökben jelentkezõ kiadványa, korlátozott példányszámban.

A szörny ébredése (Titkos Fiók, színes). A világhírû Enki Bilal sorozatának elsõ kötete. Bilal egy másik képregénye alapján készült a Halhatatlanok címû film.

A Roham pályázati felhívása

A Roham magazin pályázati felhívást hirdet képregény forgatókönyv kategóriában.

A pályázatra elsõsorban az ezredforduló hazai realitásaira reagáló, illetve abból kiinduló fantasztikus forgatókönyveket várunk max. 10 oldal terjedelemben. A pályázat elbírásánál elõnyben részesülnek az új, eredeti témát feldolgozó alkotások, az irodalmi megfogalmazás. Egy szerzõ több mûvel is pályázhat. Az elkészült pályamunkákat a roham@roham.hu e-mail címre várjuk

A pályamunkák leadási határideje: 2007. január 15.
A beérkezett munkákból a szerkesztõség a három legjobbat fogja kiválasztani és díjazni.
Eredményhirdetés: 2007. február 15. A nyerteseket e-mailben értesítjük.

Díjazás:
Elsõ helyezett: 50.000 Ft + megjelenés a Roham magazinban.
Második helyezett: 40.000 Ft + megjelenés a Roham magazinban.
Harmadik helyezett: 30.000 Ft + megjelenés a Roham magazinban.

Ugyanebben a témában a Roham novella kategóriában is hirdet pályázatot. A maximális terjedelem 50.000 karakter terjedelemben (szóközökkel). Itt a díjazás 150.000 (1. hely), 100.000 (2. hely) és 50.000 forint (3. hely). Minden más feltétel megegyezik a képregény kategóriával.