KKK 0608: ExJu Strip

FRISSÍTVE! A KépregényKedvelõk Klubjának augusztusi rendezvényének témája a volt Jugoszlávia-, illetve a Vajdaság képregénye. Ez egyben a második része annak a sorozatnak, mely a határontúli képregényt mutatja be.

A délszláv szövetségi állam volt az egyetlen a volt szocialista blokkból, ahol a képregény nem csak megtûrt közlési forma volt, hanem képes volt reagálni a nemzetközi tendenciákra. A hetvenes-nyocvanas évek kulturális felzárkózásának köszönhetõ, hogy a volt tagállamokban ma is színes képregénykultúra található, mely képes visszahatni a világra egyedi alkotóik révén. A vajdasági képregény több fronton is – magyar nyelvû kiadványokkal, áttelepült alkotókkal – is képes volt hatni a miénkre.
Meghívott vendégek:
Halmos Ádám, az Art Comix sorozat fõszerkesztõje, mely a közeljövõben tervezi kiadni második szerb alkotótól származó képregénykötetét. Néhány hónappal ezelõtt Gróf Balázzsal és Tricepsszel képviselte hazánkat a pancsovai Grrr! fesztiválon.
Tricepsz, éhezõmûvész, a volt Jugoszláviából települt át a kilencvenes években. Az ottani underground képregénnyel közvetlen kapcsolatokat ápol.
Igor Lazin, animációs rendezõ, grafikus, a Magyar Narancsban jelenleg futó Cica és Ura sorozat alkotója.
A vendégekkel való beszélgetés elõtt a rendezvény szervezõi tartanak kisebb bevezetõ elõadásokat a jugoszláv képregénytörténetrõl, illetve annak magyar vonatkozásairól.

pontos idõpont és helyszín:
2006. augusztus 31. 18:00
kArton Galéria
1054. Budapest, Alkotmány u.18.

A hírhez kapcsolódó Fórumtéma