JRR Tolkien mûvészeti pályázat

(tolkien.hu / Leno) A Magyar Tolkien Társaság 2006. január 8-án a XX. század egyik legnagyobb írója, az utolérhetetlen mítoszteremtõ és nyelvész életmûve elõtt tisztelegve ismét nagyszabású rendezvényt szervez „Tolkien Születésnap 2006” címmel, J.R.R. Tolkien 114. születésnapján. Ez alkalomból képzõmûvészeti-, képregény-, karikatúra- és fotópályázatot hirdet.

A versenyekre olyan alkotásokat várunk, amelyek tárgya J.R.R. Tolkien valamelyik, Magyarországon is megjelent mûvéhez („A Babó”, „A Gyûrûk Ura”, „Szilmarilok”, „Elveszett mesék”, „A Gyûrû keresése”) kapcsolódik az alább megjelölt témák mentén.

Kategóriák:

A pályázatot az alábbi 4 kategóriában hirdetjük meg:
Képzõmûvészet: Szövegillusztráció az alábbi témákból választható:
– Quenta Silmarillion
– Akallabeth
– Mória
– Rohirok
– Hobbitok hõstettei (I. Isengrimtõl Frodóig)
(A szöveget mellékelni kell, vagy pedig a munka része legyen – lásd pl. kódexlap)
Képregény: J.R.R. Tolkien valamelyik mûvéhez kapcsolódó tetszõleges téma
Karikatúra: J.R.R. Tolkien valamelyik mûvéhez kapcsolódó tetszõleges téma
Fotó: az alábbi témákból választható:
– Középfölde tájai
– Középfülde misztikus lényei

A pályázaton minden kategóriába két korosztály elkülönülten verseng egymással: gyermekek (10-15 évesek) és fiatalok/felnõttek (16 év felettiek).

Beérkezési határidõ:
2005. december 4. éjfél
A kiválasztottakat és a díjazottakat 2005. dec. 29-éig értesítjük.

Feltételek:

A pályázatra csak eredeti, jogtiszta, máshol még nem publikált, a szerzõi jogok tekintetében semmilyen korlátozás alá nem esõ mûveket lehet benyújtani.
Minden pályázó maximum három alkotással nevezhet. Amennyiben egy pályázó egy kategóriában több mûvel (maximum három) is indul, a zsûri kiválasztja a legjobbat, és a további értékelésben csak az az egy mû vesz részt.
A pályázaton nem vehetnek részt a pályázat elõkészítésében, lebonyolításában, illetve értékelésében részt vevõ személyek! A pályázatra nem lehet nevezni a Magyar Tolkien Társaság korábbi pályázataira már beküldött alkotásokkal.
A meghirdetõ a beküldött pályamunkák kiállítási, felhasználási, publikálási, másolási/sokszorosítási jogát fenntartja, a beérkezett mûveket semmilyen körülmények között nem tudja visszaszolgáltatni! A mûvekért felelõsséget nem vállal.

A pályázatok formátuma
Általános szabályok
A pályamûveket elektronikus formában, e-mailen a palyazat@tolkien.hu címre, és hagyományos úton, postán lehet beadni a következõ címre: Magyar Tolkien Társaság: 1701, Budapest, Pf. 79. Az alkotáson nem szerepelhet a szerzõ neve, személyi adatai vagy bármilyen az alkotó személy azonosítására alkalmas utalás.
A pályázó (neve, életkora, lakcíme, telefonszáma, e-mail címe), valamint az alkotás(ok) (címe, korcsoport, kategória, téma) adatait mellékelten kell megadni egy képeslap nagyságú papíron, ill. egy .txt formátumú kiegészítõ fájlban.

Képzõmûvészeti kategória
Öt téma (Quenta Silmarillion, Akallabeth, Mória, Rohirok, Hobbitok hõstettei – I. Isengrimtõl Frodóig) közül lehet választani. A szöveget mellékelni kell, vagy pedig a munka része legyen – lásd pl. kódexlap
A pályamû lehet grafika (rajz), festmény vagy számítógépes grafika. A rajzok és festmények bármilyen hagyományos technikai alapon (papír, tábla, vászon) beküldhetõek, méretük képeslap nagyságtól az A3-as méretig terjedhet. Elfogadjuk az alkotás (jó minõségû, lehetõleg nagyobb – A5-ös, ill. A4-es – méretû) fényképét is.

Képregény kategória
Az alkotás témáját tekintve csak egyetlen megkötés van: J.R.R. Tolkien valamelyik, Magyarországon is megjelent mûvéhez kapcsolódjon. A képregény tetszõleges technikával készülhet (lehet kézzel vagy számítógéppel rajzolt, színes vagy fekete-fehér stb.) Terjedelme maximum öt A4-es oldal lehet.

Karikatúra kategória

Ezen kategórián belül is csak csak egy megkötés van: J.R.R. Tolkien valamelyik, Magyarországon is megjelent mûvéhez kapcsolódjon az alkotás témája. A karikatúra is tetszõleges technikával készülhet (lehet kézzel vagy számítógéppel rajzolt, dombarmû, vagy szobor, színes vagy fekete-fehér stb.)

Fotópályázat
A pályázók két téma közül válaszhatnak: „Középfölde tájai” és „Középfülde misztikus lényei”. Minden pályázó maximum három alkotással pályázhat. A képeket CSAK elektronikus formában tudjuk elfogadni max. 1 Mbyte méretben!

Értékelés:
A beérkezett pályamûveket a Magyar Tolkien Társaság képviselõibõl, illetve az adott terület független szakmai képviselõibõl álló független szakmai zsûri fogja elbírálni. Az alkotások zsûrizésénél a legfontosabb szempontok a kreativitás és az eredetiség, a kivitelezés technikai színvonala, illetve a tolkieni mitológia minél mélyebb rétegeinek visszatükrözõdése.
A legjobbakat értékes nyereményekkel díjazzuk.
A zsûri által kiválasztott mûvekbõl az MTT az „Tolkien Születésnap 2006” helyszínén, valamint a www.tolkien.hu-n, a Magyar Tolkien Társaság hivatalos honlapján szervez kiállítást. A pályázat legjobb alkotásai megjelennek a Magyar Tolkien Társaság félévente megjelenõ folyóiratában, a Lassi Laurie oldalain is.

Díjátadás:
A Magyar Tolkien Társaság a 2006. január 8-i rendezvényen ünnepélyes keretek között hirdeti ki a nyerteseket, illetve adja át a díjakat.

A nevezés módja:
Az alkotásokat ajánlott küldeményként az alábbi címre várjuk: MTT pályázat, Magyar Tolkien Társaság, 1701 Budapest Pf. 79., illetve palyazat@tolkien.hu. Kérjük, írd rá a borítékra, ill. a Tárgy rovatba azt is, mely kategóriába és témába tartozik az alkotásod, így: pl. MTT pályázat/ Képzõmûvészet/ Quenta Silmarillion.

Ne felejtsd megadni a nevedet, a korodat, a lakcímedet, a telefonszámodat és az e-mail címedet is! (Az adataidat bizalmasan kezeljük, nem adjuk tovább.)

Ha kérdésed van, írj: palyazat@tolkien.hu.

Felhívjuk a tisztelt pályázók figyelmét, hogy a beküldött alkotásokat semmilyen körülmények között sem tudjuk visszaszolgáltatni! A mûvekért felelõsséget nem vállalunk.

Az eredeti kiírás itt olvasható: tolkien.hu