Itt az Akira!

[ninja] A héten kerül a mozikba az Odeon forgalmazásában az Akira, ez a klasszikussá vált 1988-as anime.

A rajzfilm Otomo Katsuhiro 2000 oldalas mangája alapján készült, melynek elsõ füzete 1982-ben jelent meg, és csakhamar kultikus jelentõségû lett mindenhol a világon, emellett pedig úttörõ szerepe van a mûfaj európai és amerikai elterjedésében és népszerûségében – hatása többek között a Mátrix-filmeken is érezhetõ. A történet 2018-ban, a harmadik világháború után játszódik Tokióban, és valódi cyberpunk történet, melynek középpontjában egy motoros banda, annak tagja, a 15 éves Tetsuo, egy különleges képességekkel ellátott kisfiú, Akira, valamint a titkos kísérleteket végzõ hadsereg és kormány áll.
A filmet természetesen kópiáról vetítjük, ám mivel ebbõl eredeti, japán nyelvû változat – majdnem 20 éves filmrõl lévén szó – sajnos nem lelhetõ fel, ezért az amerikai mozikban játszott, angol nyelvû kópiát láttuk el magyar felirattal. A tervek szerint a duplalemezes DVD májusban követné a filmet, többek között egy olyan extrával is fölszerelve, mely még egyetlen külföldi kiadáson sem szerepel, és melyrõl közelebbit egyelõre még nem árulhatunk el. A további tervek között pedig szerepel egy másik japán anime, a Ghost in the Shell megjelentetése is.
A vállalkozás példa nélküli a magyar viszonylatok között, hiszen egy majdnem 20 éves filmet lehet a mozikban megtekinteni. Éppen ezért igyekeztünk ezt a különleges eseményt különleges módon felvezetni. A premierre rendhagyó módon nem csütörtökön, hanem vasárnap kerül sor. A díszbemutató nyilvános lesz, a film elõtt pedig a tervek szerint Varró Attila mond rövid bevezetõt. A jegyek a mai naptól rendelhetõk.

www.odeon.hu/hir.phtml?id=2277