Feltámad a magyar képregény

[Farek / blikk.hu] Hamvaiból feléledni látszik a hosszú éveken keresztül mostohagyerekként kezelt magyar képregény. A Korcsmáros-féle Rejtõ-képregények felújított változatának már a harmadik újranyomását készítik.


[size=9]Garisa H. Zsolt és
Varga „Zerge” Zoltán[/size]

Papír, színes ceruzák, számítógép és „némi” kreativitás – ennyibõl áll egy képregényrajzoló eszköztára. E szakmát mindössze körülbelül harmincan képviselik Magyarországon. Zerge – alias Varga Zoltán (37) – kezei között számtalan képregényhõs kel életre. A „mester” mostanság Piszkos Freddel fekszik és kel, hisz a Korcsmáros-féle Rejtõ-képregények felújításán dolgozik.

– Új formába öntjük az eredeti fekete-fehér albumot. Számítógépre visszük a régit, retusáljuk, kiegészítjük a rajzokat, színezzük, majd beillesztjük az újratördelt szöveget – foglalja össze a hosszú hónapok munkáját Zerge.

Sokak örömére a Rejtõ-sorozatból immár az ötödik rész készül.

Néhány éve a képregénykiadás még lehetetlen küldetésnek tûnt, mára azonban feléledni látszik.

– Az elsõ felújított Korcsmáros-albumot 2002-ben adtuk ki, most karácsonykor pedig már a negyedik kötet is a boltokba került – meséli az eredeti képregényszerzõ Korcsmáros Pál fia, Gábor (26). – Sajnos ebbõl ma még nem lehet megélni. Jóformán csak az újranyomásokból származik nyereség, de két-három éven belül felfut az üzlet. Optimisták vagyunk, már a francia kiadásról tárgyalunk.

I. O. É.