Asterix és a Vikingek

[ninja] Egy csapat félelmet nem ismerõ Viking harcos utazik Asterix falujába, hogy megismerjék a félelmet, mivel arról hallottak, hogy a félelem szárnyakat ad.
A gall falu lakói viszont csak egy dologtól félnek, nevezetesen attól, hogy egyszer rájuk szakad az ég. A Vikingek így nem járnak szerencsével, egészen addig, amíg nem találkoznak a gyáva Bögyörixszel. Elrabolják hát a fiút, Asterix és Obelix pedig a Vikingek után ered…

Minden idõk legismertebb francia képregényének hõsei két élõszereplõs film után ezúttal ismét rajzolt kiadásban térnek vissza. Egészestés rajzfilm eddig 7 készült Asterixék kalandjaiból: az elsõ 1967-ben, a legutóbbi pedig 1994-ben (Asterix Amerikában).

Asterix és a vikingek (Astérix et les Vikings)
francia film 2006,

– – –

Asterix és Obelix újabban élõszereplõs filmekben arattak sikert a moziban olyannyira, hogy már szinte meglepõdünk azon, hogy legújabb mozikalandjuk rajzfilm, pedig – lévén eredetileg rajzolt figurák -, természetesebb közeg ez számukra.

A képregénysorozat különbözõ kötetei alapján készült eddigi hét rajzfilmhez csatlakozik ez a legújabb darab, ami az elõször 1966-ban megjelent Asterix és a normannok címû képregényfüzet cselekményét dolgozza át.

Az alaphelyzet ugyanaz, mint a képregényben: a vikingek meg akarnak tanulni félni – hiszen rettenthetetlenek lévén ez az egy még hiányzik nekik -, fõleg miután egy félreértésbõl kifolyólag azt hiszik, a félelem – szó szerint véve – szárnyakat ad. Tanulmányútra pedig éppen a jól ismert gall faluba mennek, ahol Asterix és Obelix éppen a fõnök unokaöccsébõl igyekeznek férfit faragni. A hatvanas évekbeli eredetiben a puhány városi ficsúr még beat-zenét játszott a kelta dallamvilágban élõ falusi rokonoknak, a mai verzióban már diszkólépésekre tanítja õket, de nem ez a fõ különbség, hanem egy nõszereplõ, a viking vezér harcias leánykájának a felléptetése, no meg az, hogy a képregénnyel ellentétben itt Asterixék is ellátogatnak a vikingek hó és jég borította földjére.

A Segítség, hal lettem címû gyerekrajzfilmet és a rövidesen bemutatásra kerülõ Terkel, a terhelt címû felnõttrajzfilmet jegyzõ Stefan Fjeldmark az egyik rendezõje a produkciónak, amelynek humora ugyan inkább gyerekekre van célozva, mint a képregényeké, de jópofaságban hozza, amit az Asterix-rajongók elvárhatnak tõle. (nelson)

Forrás: est.hu

– – –

Kapcsolódó linkek:

Hivatalos honlap: asterixetlesvikings.com
Hivatalos magyar honlap: spi.hu/movie/asterixesavikingek