Itt az igazi geek-képregény a Microsofttól

[PCWorld] Eddig úgy gondolhattuk mi, hétköznapi halandók, hogy a vírusirtáshoz, szerverkarbantartáshoz (szigorúan hajnali kettőkor, véreres szemekkel), vagy éppen a mértéktelen kólafogyasztáshoz nem kellenek különleges képességek. Tévedtünk.

Itt van ugyanis a Microsoft és a Seagate által szponzorált képregény, amely az IT-szakembereket igazi, klasszikus szuperhősként ábrázolja. A képregény-sorozatot, amely a Heroes Happen Here címet viseli, ami sokaknak ismerősen hangozhat, hiszen a szoftveróriás az új SQL Server és a Visual Studio 2008-as februári megjelenését ugyanezzel a szlogennel harangozta be.

A képregény Jordan Gorfinkel munkája, aki a DC Comics-nél vitte a 90-es évek jó részében a Batman képregényt, illetve koordinálta a Denevér köré szerveződött egész franchise-t, tehát nem kezdő a szakmában. Az ő gyermeke a No Man’s Land, az egyik legsikeresebb képregény-saga, illetve a Birds Of Prey is, amely a Wonder Woman óta a legsikeresebb női főszereplős képregénynek számít.

„Az IT-szakemberek és fejlesztők legtöbbször a háttérben maradnak, de nagyon sokan közülük meg nem énekelt hősök.” – csalt könnyet az olvasók szemébe Gorfinkel egy nyilatkozattal.

Maga a történet négy karakterről szól, akiket a sors hoz össze egy elszabadult számítógép-vírus utáni hajszában. A cikk írásának pillanatában még csak három epizódot olvashatnak az érdeklődők – miután telepítették a Microsoft Silverlightot és újraindították böngészőjüket. Ez még megérdemel egy gondolatot – egy képregénynézegetőhöz feltétlenül szükséges külön szoftver? A böngészű újraindítása feltétlenül szükséges még 2008-ban is? De lássuk a képregényt.

Az epizódokban feltűnik Steve, a programozó, továbbá felesége és kisfia. Ez még önmagában nem lenne elég teches, illetve szuperhősökből is gyenge lenne a felhozatal, így a második epizódban bemutatkozik Lord Firewall, aki „a káosz és a rend között áll”. A legbárgyúbb képregényekre, illetve régmúlt idők propagandáira hajazó fordulataival a sorozat első szuperhőse villámgyorsan kivívta volna szerkesztőségünk ellenszenvét, ha nem lenne sokkal inkább nevetséges szegény. Az online szerkesztő és a főszerkesztő össze is vitatkoztak azon, hogy Lord Firewall szövegét nem szánták rímelőnek, csak majdnem úgy sikerült, vagy épp ellenkezőleg: szerették volna, ha rímel, csak sehogy sem jött össze? Várjuk olvasóink véleményét.

A webkettő szellemében nem áll meg a HHH egyszerű történetírásnál, az olvasókat is segítségül hívják. Bárki megírhatja saját informatikai kalandjait a szerzőknek, és ha a történet megüti a mércét, ők meg is rajzolják, beleépítik a történetbe azt. Természetesen ezt is képregényformában közlik az olvasóval, ennek humortartalmáról és a párbeszédek életszerűségéről győződjön meg mindenki maga.

Forrás: pcworld.hu és microsoft.com