A képregény mestersége

Scott McCloud A képregény felfedezése című könyvében meggyőzte olvasóit a képregény művészi lehetőségeiről, és ezzel a lenézett, gyerekeknek való populáris műfajt egy csapásra „beemelte” a magas kultúrába. Mintegy mellékesen megteremtett egy nyelvet, amely alkalmas arra, hogy a képregényt elemezze és feltárja a benne rejlő lehetőségeket. Új könyvében, a szintén képregényes formában megírt A képregény mesterségében folytatja úttörő munkáját.Aprólékos műgonddal, részletekbe menően tanít meg a szakma fogásaira az elbeszélés felépítésétől, a képregény-oldalak megtervezésén át a grafikai eszközökig és az internetes publikálás lehetőségeiig.

De a kötet nem csupán a gyakorló és leendő képregény-alkotóknak lehet izgalmas olvasmány. McCloud ezúttal is lefegyverző öniróniával és humorral, magával ragadó, lendületes stílusban tárja elénk a képregény világának legrejtettebb titkait.

ISBN 978-963-9725-33-1
Fogyasztói ár: 2980 Ft
Terjedelem: 240 oldal
Fordította: Kepes János

Scott McCloud A képregény felfedezése díjnyertes és világszerte ünnepelt alkotója. Könyvei tizenhat nyelven jelentek meg. Frank Miller szerint „egyszerűen a legokosabb képregényes”.


[2007.10.19.] „A Frankfurti Könyvvásár képregényes részének egyik kiemelt vendége Scott McCloud volt az idén. Making Comics című könyve német kiadása alkalmából hívta meg a kiadója. Tartott egy kb. másfél órás előadást a könyvről és a 40 várost érintő amerikai turnéjáról. Ezt az utat – Floridától Alaszkáig – kocsival tette meg a családjával.

McCloud weboldalán is találhatók az útról érdekességek. A Making Comics (A képregény mestersége) várhatóan 2008 márciusában jelenik megy magyarul. Az előadás zseniális volt. A képregény felfedezésében kifejtett elméleteit is tovább bontogatta. Illetve technikailag úgy oldotta meg, hogy maga az előadás is képregénnyé vált azáltal, hogy amit mondott másodpercre pontos összhangban volt, a háta mögé kivetített powerpoint képanyaggal.

McCloud jelenleg egy hosszabb képregényen dolgozik, aminek a storyja 20 éve kavarog a fejében, és úgy döntött eleget beszélt a képregényről, most már mindenképp készítenie is kell újra egyet.”

Forrás: KN Fórum