7. Magyar Képregényfesztivál

Holnap itt a 7. Magyar Képregényfesztivál. Örvendezzünk és lelkendezzünk!

Hivatalos infópakkot alábbiakban közöljük:

Tér és idő:

[toc]

 • Dátum: 2011. április 30. 10:00 – 18:00
 • Helyszín: Dürer Kert
  (Budapest XIV Ajtósi Dürer sor 19-21.
  Google térkép
  )

 • Jegyár: 500 Ft (6 éves kor alatt díjtalan)

Összefoglaló

A Magyar Képregény Szövetség immár 7. alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét, mely idén új helyszínen, a Dürer Kertben várja a gyűjtőket, érdeklődőket, családokat április 30-án, szombaton 10 órától.
A Képregényfesztivál minden évben a magyar képregények, magyar képregényalkotók első számú seregszemléje; a klasszikus magyar képregényektől a kortárs alkotók legfrissebb művéig minden megtalálható a rendezvényen, ahol a hazai és külföldi kiadványok vására mellett egész napos szórakoztató, kulturális, szakmai és gyermekprogramok várják a látogatókat.
Hagyományosan a Fesztiválon kerülnek kiosztásra az Alfabéta-díjak, melyekkel a Magyar Képregény Szövetség több kategóriában díjazza a tavalyi év legjobb képregényes megjelenéseit, független, szakmai zsűri ajánlása alapján.
Zórád Ernő klasszikus magyar képregényrajzoló születésének százéves évfordulója alkalmából a Szövetség és az örökösök idén ítélik oda először a Zórád-díjat, mely azt a magyar képregényalkotót illeti meg, aki az elmúlt évben kiemelkedő teljesítményt nyújtott a hazai vagy nemzetközi képregényes életben. A „Zórád 100” kulturális programsorozat menetrendjét is a Fesztiválon ismerheti meg a közönség.
A Képregényfesztivál idén igazi nemzetközi esemény; Hollandiából, Finn – és Észtországból érkeznek hazánkba nemzetközileg elismert, népszerű képregényalkotók, akiknek Budapest több galériájában nyílik kiállítása a Fesztivált megelőző hetekben, a Fesztivál napján pedig magyar alkotókkal kiegészülve a négy nemzet megvívja az első hazai Képregénybajnokságot. A többfordulós, látványos csata résztvevői meghatározott
kritériumok alapján, időre készítik el rögtönzött képregényeiket.
A 7. Magyar Képregényfesztivál plakátját a holland képregényes delegáció hazánkban legismertebb tagja, Joost Swarte készítette el.
A Fesztivál programja a képregények mellett több kapcsolódó művészeti ágnak és műfajnak is teret ad, így a képregényrajongók mellett a rajzfilm, az anime, a fantasy és a sci-fi szerelmeseit is várja a Szövetség április 30-án a Dürerben.
A Fesztivál folyamatosan frissülő weboldala, részletes programokkal, illetve a kiállítások anyagával a kepregeny.info/fesztival oldalon érhető el.

Várható megjelenések

[catlist name=7MKF]

Program

Nagyszínpad

 • 10:30: Megnyitó ünnepség
  A Fesztivált megnyitja: Halmos Ádám a Magyar Képregény Szövetség elnöke

 • 11:00: „Call it a day” bemutató
  A Finnagora, a Magyarországi Észt Intézet és a Magyar Képregény Szövetség együttműködése hívta életre azt a képregénykiállítást, melyen finn, észt és magyar alkotók szabadon dolgozzák fel a „Reggel, délben, este” témáját. A kiállítási anyagából készült kötet a 7. Magyar Képregényfesztiválra jelenik meg.

 • 12:00: Holland Képlegények
  Gert Jan Pos (Holland Vizuális Művészetek, Design és Építészet Alapítvány) holland képregénypromóter előadásából kiderült, mi inspirálja a holland képregényalkotókat munkájukban. A közönség betekintést nyerhet olyan jövőbeni projektekbe, mint a leghíresebb holland festők (Rembrandt, Van Gogh, Bosch) életművéből készülő képregényes biográfia, mely az Rijksmuseummal és az amszterdami Van Gogh Múzeummal készül együttműködésben.

 • 13:00: Elvis, a magyarok királya
  A Fesztivál előtti napokban a magyar, holland, finn és észt alkotók közös képregényes workshopon vesznek részt, ahol Budapest legújabb díszpolgára, maga a Király, Elvis Presley előtt tisztelegnek. A műhelymunka alatt elkészült alkotásokat a Fesztiválon mutatják be. A kArton galériában látható Lamelos kiállítás egyes darabjait is a Király ihlette.

 • 14:00: I. Nemzetközi Képregénycsata
  A Comics Battle nem vicc. Vérsen komoly, izgalmas küzdelem, melyben évek óta mérik össze erejüket Finnország és Észtország képregényes gladiátorai. A Fesztiválon e két vendégországot, és persze a Holland delegációt is harcba hívja a rögtönzésben legjobb magyar képregényrajzolók bátor csapata. Hogy ki lesz a győztes? Azt a többfordulós, látványos csata közönsége dönti el.

 • 15:00: Alfabéta-díjátadó
  Idén is a Fesztiválon kerülnek átadásra az Alfabéta-díjak, melyek több kategóriában díjazzák a tavalyi év képregényes termését. A díjakat a Magyar Képregény Szövetség megbízásából független szakmai zsűri ítéli oda és adja át a nyerteseknek.

 • 16:00: Pinkhell #7 bemutató
  A Magyar Képregény Akadémia és a Szövetség közös képregényes antológiájának hetedik száma is bemutatásra kerül a Fesztiválon. A humoros, akciódús vagy épp sci-fit és horrort idéző kötetet az alkotók az MKSZ standjánál dedikálják a nap folyamán.

 • 17:00: Zórád: 100
  A Zórád Ernő születésének 100. évfordulója alkalmából induló kulturális programsorozat menetrendjének ismertetője.

 • 17:30: Comic Jam: eredményhirdetés
  A Comic Jam képregényrajzoló pályázat eredményhirdetése és díjátadója, a nyertes pályamunkák értékelése.

Kisszínpad:

 • 11:30: Kázmér és Huba Magyarországon
  Beszélgetés Nikowitz Nórával a kultikus képregény strip magyar fordítójával

 • 12:30 Zórád Ernő élete és munkássága
  Kertész Sándor képregénytörténész előadása

 • 13:30: Képregényfilmek
  Beszélgetés az Amerika Kapitány, Thor, Zöld Lámpás, X-men filmekről és a többi, 2011-ben bemutatásra kerülő hollywoodi szuperprodukcióról

 • 14:30: Neelakshi: The Quest of Armor
  Pilcz Roland és Tondora Judit bemutatják a hamarosan megjelenő amerikai fantasy és kalandképregény elkészülésének fázisait, a ceruzarajzoktól a kihúzáson át egészen a színezésig.

 • 15.30: Miriam Katin első magyar kötete
  Miriam Katin 1957-ben, 15évesen vándorolt ki Magyarországról. A fesztiválra megjelenő, első magyar nyelvű kötete kapcsán a művésznő életútját fia, Ilan Katin mutatja be, aki ezt követően kiadójával, Bayer Antallal együtt válaszol Vass Róbert kérdéseire.

 • 16:30: Beszélgetés Fazekas Attilával
  A Színes magyar képregénymúzeum 2. kötete kapcsán a művésszel Kiss Ferenc képregényszakértő beszélget.

 • 17:30: Alfabéta 2011
  Beszélgetés az idei nyertesekkel és a zsűrivel

Comic Jam

 • A képregényes rendezvények elmaradhatatlan kelléke a rajzolás, akár versenyszerű keretek között, akár teljes szabadságot élvezve. A Magyar Képregény Szövetség alkotói átadják tapasztalataikat az érdeklődőknek, véleményezik otthonról hozott munkáikat, műhelyfoglalkozás formájában bemutatnak fogásokat, elmagyarázzák a képregényes narráció működését, segítenek a karakterek tervezésében. Immár hagyomány, hogy ismert alkotók is részt vesznek egy közös rögtönzésben, amelynek a témája lehet előre vagy helyben megadott, illetve felöltheti egy képregényes párbeszéd formáját is. A legjobban sikerült improvizált képregények rendszeresen megjelennek nyomtatásban is.

Táncpad, karaoke és konzolok:

 • A Fesztivál nem csak a szakmai programok, beszélgetések, előadások színtere, de a szórakozásé is. Ha elfáradtál a képregényes standok gazdag választékának feltérképezésében, próbáld ki a legújabb konzoljátékokat, vezesd le a feszültséget a táncpadon (DDR), vagy mérd össze énektudásodat a házi karaoke versenyen!

Chill:

 • A Chillben, vagyis a kávézó melletti nyugalom szigetén egész nap animációs és dokumentumfilmek, képregényfilmek és animék megtekintésével pihenheted ki magad.