4NIFEST

[Kreet] Az AniFest nemzetközi animációs fesztivált immár negyedik alkalommal rendezik meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi moziban november 30. és december 2. között. A fesztivált a régóta várt Kamera által homályosan nyitja. Richard Linklater különleges animációs technikával készült filmje Philip K. Dick magyarul is megjelent regényén alapul, a fõszerepben Keanu Reeves-szel, Winona Ryderrel és Woody Harrelsonnal.

A fesztivál díjkiosztó gáláján, szombat este hétkor kerül sor a japán anime nagymestere, Satoshi Kon legújabb filmjének, a Paprika címû mágikus-realista thiller magyarországi premierjére.

December elsején, pénteken debütál az elmúlt év leglátványosabb és legsikeresebb európai animációs filmje, a francia Christian Volckman Reneszánsz címû animációs sci-fije, és az anime mûfaj új felfedezettjének számító Mamorui Hosoda vadonatúj alkotása, a máris fesztiváldíjak sorával kitüntetett Idõ fölött járó lány. A vetítést követõen a film rendezõje és producerei személyesen is bemutatkoznak az AniFest közönségének.

Szintén a fesztivál díszvendége lesz Phil Mulloy, akinek The Christies címû animációs szatíráját az AniFesten lehet elõször látni. Az abszurd, fekete humoráról ismert angol rendezõt a magyar közönség a Mediawave fesztiválon rendszeresen vetített rövidfilmjei révén már jól ismeri. Az AniFestre most elsõ egész estés filmjével látogat el.

A szombat délutáni, elsõsorban gyerekeknek szánt programban is premierek sorakoznak. Az Asterix és a vikingek alkotóinak új filmje, a klasszikus Andersen-mesét feldolgozó A rút kiskacsa meg én címû, 3D technikával készült film sajátos humorával minden generációnak jó szórakozást ígér. Ugyanebben a programban látható még a svéd Töviskoncert.

A versenyprogramba közel 500 nevezés érkezett Európa csaknem minden országából. Az idén beválogatott 24 animációs rövidfilm a háromtagú nemzetközi zsûri által megítélt fõdíj mellett a közönség szavazatai alapján kiadott díjért is verseng. A Világpanoráma címû programban az elmúlt évek legsikeresebb animációit vetítik le, köztük az Oscar-díjas Harvie Krumpet és a BAFTA-díjas Jasper Morello különös földrajzi felfedezései címû filmeket. A Toldi moziban péntek este megrendezett maratoni rajzfilmnézés, az Animált éj több mint hat órányi friss animációval kísérti a legelszántabbakat.

Az AniFest4 részletes programja elérhetõ a városszerte terjesztett fesztiválújságban és a anifest.hu honlapon.