300 vs Irán vs Travolta

[ninja] Tudatos Irán-ellenes aknamunkát sejt a spártaiak és a perzsák történelmi összecsapását ábrázoló 300 címû film mögött az iráni elnök mûvészeti tanácsadója. A sértésre szerinte az a megfelelõ válasz, ha minél több mûvészi filmben mutatják meg az iráni forradalom iszlám vívmányait…

Iránban kiverte a biztosítékot a 300

Iránban heves felháborodást váltott ki a 300 címû film, mert meggyalázza a perzsa civilizációt, jelenti a teheráni Fars News Agency. „Ez a film az Egyesült Államok pszichológiai hadviselésének része, ami az iráni kultúra ellen irányul” – nyilatkozta Dzsavád Samkadri, Mahmud Ahmadinezsád iráni elnök hivatalos mûvészeti tanácsadója. Zack Snyder filmje egyébként Frank Miller képregénye alapján annak a háromszáz spártai harcosnak állít emléket, akik i.e. 480-ban hõsiesen álltak ellen a hódító Xerxész seregeinek.

„A 300 arra tanítja a nézõket, hogy Irán, ami újabban a „gonosz tengelyéhez” tartozik, már a múltban is egy sötét hely volt, és a modern irániak azoknak a gyilkos, buta vadembereknek a leszármazottai, akiket a filmben is láthatnak” – csatlakozott a tiltakozókhoz az Ayandeh-No címû iráni napilap, ami címoldalon hozta a „Hollywood hadat üzen az irániaknak” címû cikket.

„Az iráni iszlám forradalmat követõen az Egyesült Államok kulturális szervei és Hollywood különbözõ kutatásokat kezdeményezett, hogy megtalálják a megfelelõ módszert az iráni kultúra megtámadására – ment tovább az elnöki tanácsadó. – Kétségtelen, hogy ez a film is ezeknek a kutatásoknak az eredménye.”
Filmre filmmel válaszolnak
Samkadri nem lát okot aggodalomra, szerinte az iráni kultúra és az iszlám olyan mélyen gyökereznek az országban, hogy az amerikaiak hiába próbálkoznak ezek lerombolásával. A filmrendezõként is aktív Samkadri kijelentette, hogy a 300-hoz hasonló filmekre az a megfelelõ válasz, ha még több, az iráni eredményeket bemutató hazai, mûvészi filmet forgatnak.
Az amerikaik imádják
A Frank Miller képregénye alapján forgatott 300-at múlt hétvégén mutatták be Amerikában, ahol 70 millió dollár feletti bevételt hozott egyetlen hétvége alatt. A film ezzel megdöntötte a Jégkorszak 2 tavalyi rekordját, ami eddig minden idõk legjövedelmezõbb márciusi premierjével büszkélkedhetett. Az amerikai közönség tehát szereti a filmet, az viszont nem csoda, ha a perzsák nem találják hízelgõnek. Harcosaik a 300-ban ijesztõ, piercinges vademberek Leonídász fegyelmezett, atlétikus harcosai mellett.

Forrás: index.hu

Travoltát is eltiporták a spártaiak

Hetvenmillió dolláros bevétellel döntötte meg a zombifilmes Zack Snyder véres mozifilmje a Jégkorszak 2 tavalyi rekordját. A második helyen a chopperes Travolta végzett, az égõ koponyával motorozó Nicolas Cage a negyedik helyre csúszott.
A Thermopülai csatának emléket állító véres film, a 300 lett az év elsõ nagy sikerfilmje, miután több mint 70 millió dollárt hozott a nyitóhétvégén, jelenti az AP. A Warner Brothers ókori moziját többen látták, mint az elsõ tízbe bekerült másik kilenc filmet összesen. A 300 ezzel megdöntötte a Jégkorszak 2 tavalyi rekordját, ami eddig minden idõk legjövedelmezõbb márciusi premierjével büszkélkedhetett.

Ezzel a hét tizenkét legnézettebb filmje összesen 139 millió dollárt hozott, ami az egy évvel ezelõtti értékekhez képest majdnem 50 százalékos növekedést jelent.

Csak 50 milliót jósoltak neki
Az erõszakos jelenetekben bõvelkedõ 300 annak ellenére hozott hatalmas bevételt, hogy a második legszigorúbb besorolást kapta, vagyis tizenhét év alattiak csak felnõtt kíséretében nézhetik meg. A korhatárkorlátozás gyakran tesz keresztbe a filmeknek a mozipénztáraknál, Zack Snyder moziját viszont ez sem viselte meg.

A 300 minden idõk harmadik legjobb nyitóhétvégéjét produkálta ebben a kategóriában. A rekordot a Mátrix – Újratöltve tartja, ami 91,8 milliót hozott az elsõ hétvégén, a lista második helyezettje Mel Gibson vérben tocsogó Passiója volt 83, 8 millióval.

Pedig még az optimistább becslések is csak 50 milliós nyitóhétvégét jósoltak a Frank Miller képregénye alapján készített filmnek, amiben nagyrészt ismeretlen színészek játszanak, és gyártási költsége mindössze 60 millió dollár volt.
Lecsúsztak a motorosok
A toplista második helyén a Faterok motoron végzett, amiben John Travolta, Tim Allen és Martin Lawrence csatlakozik a chopperesek táborához, hogy feldobja sivár, kisvárosi életét. A Disney vígjátéka 28 milliós bevételt szedett össze a hétvégén, és a premier óta összesen 77 milliót keresett. A harmadik helyen állapodott meg a magyar származású Csupó Gábor gyerekfantasyje, a Híd Terabithia földjére, 6,9 millió dollár bevétellel. Szorosan mögötte kullog A szellemlovas képregényhõse a parókában motorozó Nicolas Cage alakításában 6,8 millió dollárral.

Forrás: index.hu