300 – A Birodalom Hajnala (2014)

A legendás Frank Miller legújabb képregénye, a Xerxész alapján készült el a 300 folytatása. Az új film méltó az első rész lélegzetelállító, műfajteremtő vizuális tobzódásához, a története pedig egy újabb csatamezőre vezet – pontosabban egy tengeri csata helyszínére. Themisztoklész, az athéniak vezére megpróbálja egyesíteni a görögöket, hogy egy mindent eldöntő nagy csatában megváltoztathassa a görög-perzsa háború végkimenetelét.

A 300 – A birodalom hajnala Themisztoklész és a halandóból istenné emelkedett Xerxész tengeren folytatott háborúja és a véres artemiszioni csata különleges krónikája.

A Warner Bros. Pictures és a Legendary Pictures bemutatja a Cruel and Unusual Films/Mark Canton/Gianni Nunnari produkcióját, “300: Rise of an Empire.” Az akciófilmben Themisztoklészt Sullivan Stapleton (Gengszterosztag), Artemiszt pedig Eva Green (Éjsötét árnyék, Casino Royale) játssza. Lena Headey, ahogy már a 300-ban is, újra Gorgót, a spártai királynőt; Hans Matheson (A titánok harca) pedig Aiszkhüloszt alakítja; David Wenham Diliosz, Rodrigo Santoro pedig a perzsa király, Xerxész szerepében tér vissza.

A filmet Noam Murro rendezte Zack Snyder & Kurt Johnstad forgatókönyve alapján, mely Frank Miller Xerxés című képregényét használta fel. A producer Gianni Nunnari, Mark Canton, Zack Snyder, Deborah Snyder és Bernie Goldmann, míg executive producerként Thomas Tull, Frank Miller, Stephen Jones és Jon Jashni működött közre.

A stáb tagja volt Simon Duggan operatőr, Patrick Tatopoulos látványtervező, Wyatt Smith vágó és Alexandra Byrne jelmeztervező. A zenét Junkie XL szerezte.

A görög városok kitartanak. A hatalmas Perzsa Birodalom sem tudja megtörni ellenállásukat. Az athéni városállam egyik hőse, Themisztoklész vezetésével a kis hellén hajóhad az Artemiszion-foknál szembeszáll az óriási perzsa flottával. Természetesen nem tudják megállítani őket, ám a túlerő ellen is kitartanak olyan sokáig, hogy a városok felkészülhessenek – és Szalamisz közelében már legyőzzék a keletről jött ellenséget.

Az immár legendássá és klasszikussá vált 300 folytatása éppen azon a három napon játszódik, mint az eredeti film: a középpontban ismét a különleges látványvilággal újraalkotott és újraálmodott csaták állnak.

http://www.youtube.com/watch?v=Lm4qGAF-6xw

Főszereplők: Eva Green, Rodrigo Santoro, Sullivan Stapleton Fényképezte: Simon Duggan. Látvány: Patrick Tatopoulos.
Írta: Frank Miller, Kurt Johnstad, Zack Snyder
Rendezte: Noam Murro
Mozibemutató: 2014. március
Eredeti cím: 300 – Rise of an Empire
Színes, szinkronizált amerikai film
Műfaj: akció / fantasy
Gyártó: Warner Bros.
Korhatár: 16E