Avatár: Aang legendája

Az Avatár koncepciója egyszerű és letisztult: adott négy nép, akiknek tagjai mind egy adott elemet – tűz, víz, föld, levegő – képesek uralni. Ez alól csak az Avatár jelent kivételt, aki képes elsajátítani az uralmat mind a négy elem felett. Az ő feladata fenntartani a világ egyensúlyát. Azonban száz éve nyomtalanul eltűnt, amikor a tűz népe támadást indított a többi nép ellen.

A jelenben már a tűz népe egy karnyújtásnyira került a győzelemtől. A levegő nomádjait kiirtották, a víz törzseit visszaszorították, a föld királyságát pedig igencsak szorongatják. Katara és Sokka a déli víz törzsből származó testvérpár, akik egy szép napon egy jéghegybe zárt tizenkét éves fiúra és egy légi bölényre bukkannak. A fiú Aang néven mutatkozik be, és hamar kiderül róla, hogy ő az elveszett Avatár. Balszerencséjükre rá vadászik Zuko herceg, a tűz népének száműzött trónörököse, akinek a becsülete múlik azon, hogy elfogja-e az Avatárt vagy sem.

Katara és SokkaAz Avatár erénye pont abban rejlik, hogy milyen szépen bont ki egy egyszerű, néhány mondatban összefoglalható koncepciót. Mert hiába beszélünk egy fantasy rajzfilmről, semmi sem fekete-fehér, és semmi sem olyan egyszerű, mint elsőre tűnik. Például hiába képes valaki a négy elem idomítására, ez mit sem ér, ha nem sajátítja el a hozzá szükséges tudást. Elemeket irányítani csak harcmozdulatok segítségével lehet, amihez mester szükségeltetik. Márpedig Aangnak nagyon hamar el kell sajátítania mind a négy elem irányítását, ugyanis a nyár végén visszatér Sozin üstököse, ami a többszörösére növeli minden tűzidomár erejét.

AangAzonban rögtön két probléma is akad. Az egyik, hogy attól, mert valaki egy adott néphez tartozik, még nem lesz meg feltétlen a tehetsége egy elem uralására. A déli víz törzsének utolsó vízidomára Katara. A fivére, Sokka teljesen hétköznapi srác, aki egy nap szeretne nagy harcossá válni, de arról nem is álmodik, hogy uralja a víz elemét. Katara pedig képes alapvető mozdulatokra, de mester híján ezeket ő is inkább ösztönös kísérletezgetéssel sajátította el. Persze kisebb gondjuk is nagyobb az álmaik valóra váltásánál: édesanyjukkal a tűz népe végzett, édesapjuk pedig a háborúban harcol, rájuk pedig nagyanyjuk vigyáz.

A másik probléma, hogy Aang kedves fiú, de nem feltétlen megváltó alkat, aki minden jó szándéka ellenére megretten a rá háruló felelősségtől. Teljesen érthető, hiszen egy tizenkét éves fiúról beszélünk. Azonban Zuko hercegnek köszönhetően mindhárman hamar rákényszerülnek, hogy feladják korábbi életüket a tűz népe királyának, Tűz Ura Ozainak megállítása érdekében.

Zuko hercegZuko egyébként nem egy rosszindulatú figura, semmint inkább egy mogorva, világfájdalmas kamasz fiú, aki a helyét keresi a világban. Valahol azért őt is meg lehet érteni, hiszen a saját apja bélyegezte meg és száműzte, amiért fia engedély nélkül felszólalt a hadi tanácsban. Ráadásul Zuko ezt saját katonáik érdekében tette, akikre a tábornokok feláldozható gyalogokként tekintettek. Zuko pedig egy kamasz srác, aki még szeretné elnyerni apja szeretetét, akkor is, ha Ozai egy szívtelen, kegyetlen szörnyeteg.

Pedig apafigurának ott áll mellette bácsikája, Iroh, aki minden szempontból a sorozat egyik legszimpatikusabb karaktere: kedves, bölcs, ahol tudja, elsimítja a konfliktusokat, és többre értékeli már az élet apró örömeit a harctéren elért sikereknél. Ugyanakkor Iroh egykor a tűz népének legnagyobb hadvezére, egyben a trón örököse volt, hogy egy tragédiát követően a korona mégis öccsére, Ozaira szálljon. A száműzetésbe viszont önként követte unokaöccsét, aki legbelül hálás is a jelenlétéért, ugyanakkor egyben irritálja is, mert Iroh mentalitása nagymértékben különbözik attól, amit a tűz népe elvár alattvalóitól.

IrohAz ő párosuk eltökélten a három fiatal nyomában van, akik mind máshogy élik meg új életüket. Katara egy lobbanékony, de jószívű idealista, aki gyakran teszi helyre cinikus bátyját, ha az közömbösnek mutatkozik. Aang pedig egy kedves srác, aki törődik mások sorsával, de a világ jövőjénél eleinte sokkal érdekesebbnek tartja a pingvineket és lemurokat. Az ő hármasuk később Toph Beifonggal, egy vak földidomár kislánnyal egészül ki, aki személyiségét tekintve inkább Mr. T-re, és nem Teiresziászra emlékeztet. És persze Zuko szála is arról szól, hogy hosszú, hosszú, hosszúúú idő után belátja, hogy az Avatár oldalán a helye, ha szeretné visszaszerezni nem csak saját, de népe becsületét is.

ZukoAz Avatár intelligensen és lelkiismeretesen jár körbe olyan témákat, mint háború, család és becsület. Mert nem csak a világ megmentője lehet felelőtlen és az őt üldöző személy felelősségteljes, de ugyanígy a háborúban résztvevő országok is jóval árnyaltabbak a hagyományos Jó és Gonosz felállásnál. Mert ugyan a tűz népe fogolytáborokba gyűjti a földidomárokat, de a föld népe között is akad, aki egy egész falut feláldozna, hogy végezzen egyetlen tűzidomárral. Sőt, a föld népe katonái között akadnak olyanok, akik inkább a saját népükkel kegyetlenkednek, ahelyett, hogy a fronton harcolnának a tűz népével. Az pedig különösen ötletes, hogy a népek közül pont az egyébként legszimpatikusabbnak mutatott víz törzse a legszexistább, ezzel szemben a tűz népénél minden posztban láthatunk nőket – miközben a sorozat elég egyértelműen a szexizmus ellen teszi le a voksát.

Avatar WorldAz Avatár világára egyébként leginkább az ázsiai kultúrák hatottak, mint Japán, Kína, Tibet, mindenféle korból, szépen elkeverve, miközben az alkotók olyan népek kultúráiból is merítettek, mint az inuitok (északi és déli víz törzs), beduinok (sivatagi nomádok), közép-amerikai őslakók (nap harcosok), vagy éppen a floridai tahók (mocsári víz törzs). A készítők emellett egyszer sem fogták vissza a fantáziájukat, így még a harmadik évadban is kapunk olyan helyszíneket, mint egy fortyogó tó közepén álló börtönsziget, vagy a sziklafalról cseppkőként lelógó légidomár tornyok.

A világ technikai szintje többnyire feudális, amit itt-ott elemidomítással egészítenek ki. Kivételt ez alól a tűz népe képez a gőzpunkos stílusban megépített fémhajóikkal és tankjaikkal, ugyanakkor ez a technika nem feltétlen tőlük ered, és nem feltétlen csak ők tudják használni és továbbfejleszteni. Ennek ellenére hangulatos, hogy a tűz népének közeledtét a sarkokon fekete hó jelzi, ami a víz törzsének gyermekei szemében nagyon is misztikus jelleget ölt.

AppaAz embereken kívül nem él más értelmes lény ezen a világon – a szellemek többnyire megmaradnak a saját síkjukon –, ellenben a faunát mintha Dr. Moreau tervezte volna, így találkozhatunk kaméleon-paripákkal, csillagvakond-vérebekkel, darázs-keselyűkkel, pók-krokodilokkal, vagy éppen teknősfókákkal. Hát milyen király már, hogy találkozhatunk teknősfókákkal? Még Appának, Aang hatlábú bölényének is hódfarka van, a csapat másik kabalája, Momo pedig egy lemur denevérszárnyakkal. Az alkotók egyébként az állatoknak is személyiséget adtak, így például lehetetlen nem szeretni azt, milyen végtelen türelemmel és nyugalommal viszonyul Appa a fiatalokhoz.

A sorozatot 2005-től 2008-ig sugározta a Nickelodeon, nem kevés elismerést zsebelve be. 2012-ben pedig követte a folytatás, a Korra Legendája, ami hetven évvel játszódik az Avatárban történtek után. A siker egyik titka az volt, hogy nem nyújtották végtelenségig, mint a rétes tésztát, hanem három évad alatt elmesélték Aang történetét, így van eleje, közepe és vége. Emellett nem nézte hülyének a célközönséget jelentő fiatalokat, hanem okosan, intelligensen tálalta a mondanivalót, ahelyett, hogy a szájukba rágja.

Az Avatár kötelező minden fiatalnak, illetve azoknak, akik keseregnek, hogy alig akad jó fantasy sorozat.

Érdekességek:
– A sorozatba olyan színészek adták a hangjukat, mint Mako, aki Iroh bácsit szinkronizálta az első két évadban. Halála után Greg Baldwin adta a karakter hangját. Öccsének, Tűz Ura Ozainak pedig Mark Hamill, de kisebb-nagyobb szerepekben megfordultak olyan színészek, mint Grey DeLisle, Clancy Brown, Kevin Michael Anderson, Jason Isaacs vagy Phil LaMarr.
– A fiatalok közül Aangnak Zach Tyler, Katarának Mae Whitman, Sokkának Jack De Sena, Zukónak Dante Basco, Tophnak pedig Jessie Flower kölcsönzi a hangját, míg Appának és Momónak Dee Bradely Baker.
– Majdnem megfeledkeztem, hogy a sorozat első évadából élőszereplős film készült. Elnézést kérek. Teljesen meg kellett volna feledkeznem róla.