Zenei programok a Képregényfesztiválon

A 18. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon két zenei tematikájú programot is tartanak, a zene és képregény kapcsolatát többféleképp megközelítve.

Május 14. vasárnap, 14:15-től a Dürer Kertben Joonas Sildre és Iamyank beszélgetnek Arvo Pärtről.

Tökéletes hang vagy tökéletes csend? Arvo Pärt örökségéről beszélget az észt képregényalkotó Joonas Sildre és a magyar elektronikus zenész Iamyank. Hogyan reagál egy grafikus és egy zenész Pärtre? Hogyan fejezik ki Pärt hatását képekkel és más stílusú zenékkel?

A beszélgetés résztvevői: Joonas Sildre, a Két hang között: Arvo Pärt zenei útkeresése című képregény alkotója, valamint Iamyank, a posztmetál kísérletező. Moderál Mráz István, A képregények titkos élete podcast házigazdája.

Facebook esemény

A Két hang között képregény Arvo Pärt világhírű észt zeneszerző alkotói filozófiáját és egy szovjet-típusú diktatúrában leélt, hányattatott életét mutatja be. Így írt róla Szép Eszter a 168 órában:

Pärt őszinte lelkiismereti vívódását és kompromisszummentességre törekvését a képregény olyan módon mutatja be, hogy a bőrünkön érezzük minden egyes lejegyzett hangjegy súlyát, értékét és gondolati telítettségét. Ahogy haladunk az életrajzban, még az egyes hangjegyek politikai tétjét is átérezzük. A képregény vizuális nyelve Pärt zenéjének letisztultságát igyekszik visszaadni, sikerrel. A csúcspontját jelentő hosszabb gondolatfolyamban, amelyben Pärt zenei elvei kerülnek megfogalmazásra, a képregény egyre absztraktabbá váló vizualitása kíséri az elvont mondatokat. […] Az, hogy ezek a mondatok nem válnak üres hűtőmágnes-bölcsességekké, Pärt hiteles zenéje mellett a képregény vizualitásának is köszönhető.

Május 14. vasárnap, 15.30-tól a Dürer Kertben Képregényművészek feat. Zságer Balázs

Képregényművészek impróznak Zságer Balázs szettjére, Zságer Balázs imprózik a kacskaringózó vonalakra és színekre. A vásznon tollak, kezek, figurák, benyomások fognak táncolni a zenére, hívva a közönséget, hogy csatlakozzanak és mozogjanak együtt.

Résztvevők:
László Márk (a Hellboy és A kisfiú és a szellembohóc rajzolója, Korcsmáros Pál-díjas képregényalkotó)
Németh Gyula (a francia Pitcairn-sorozat rajzolója, illusztrátor, Korcsmáros Pál-díjas képregényalkotó)
Tóth Luca (animációs filmrendező, zine és képregényalkotó, a The Age of Curious, a Superbia, és a Mr. Mare című nemzetközi fesztiválokon debütáló animációs filmek rendezője)
Futaki Attila (képregényalkotó, A kivarrt c. idén Alfabéta-díjra jelölt képregény, valamint A Puskás! és a Budapest angyala rajzolója. A Percy Jackson és a Severed amerikai sorozatok rajzolója. Legújabb projektje a francia Movie Ghosts.)
Benczédi Anna Júlia (A Vízitündér képregények rajzolója, Alfabéta-díjas képregényalkotó és illusztrátor)
Erhardt Domonkos (képregényalkotó és animációs filmrendező, a Piros Stúdió társalapítója, Szemem sarka című MOME diplomafilje a 2023-as Berlinale Generation 14plus szekciójának különdíját kapta)
Nagy Zoé (a MOME ANIM MA hallgatója, harmadik helyezett lett a 2023-as Fumetto képregénypályázaton)
Lamm Lenke (a MOME Grafika BA hallgatója)
Zságer Balázs (elektronikus zenész, kiadóvezető, producer)

Facebook esemény

Az idei Fesztivál többi programja ide kattintva érhető el.