Wolverine: Prisoner Number Zero

Érdekes, nem mindennapi helyzet állt elő, ilyen a hazai képregénykiadás történetében tudtommal még nem volt. Olyan természetesen már igen, hogy egy történet normál és „Artist’s Edition” változata egyszerre jelenjen meg (lásd: ALIEN ;)) de hogy ugyanaz a történet két kiadónál jöjjön ki egyszerre, arra még nem volt példa!

Ezt pedig az idei nyár sztárjának, Rozsomáknak köszönhetjük:

…Mark Millar a Prisoner Number Zero történettel szép búcsút vett Rozsomáktól. Az eredetileg minisorozatnak tervezett sztori végül a Volume 3 32. számában jelent meg egyetlen reklámok nélküli füzetben…

Ez a füzet eredetileg ráadásul kétféle változatban került az olvasók elé. A normál, színes változat mellett Kaare Andrews eredeti tusrajzaival is kiadták fekete fehérben:

…és igen, ez a két változat jelenik meg most egyszerre a Vad Virágok Könyvműhely Én vagyok Rozsomák c. kötetében, valamint a Fumax gondozásában kiadásra kerülő Rozsomák: Az állam ellensége c. könyv limitált változatában!

A történet a második világháború idején, a sobibori haláltáborban játszódik, narrátora egy náci tiszt, Logan egyetlen szót sem szól. A füzet utolsó oldalán található Will Eisnernek ajánlott köszönetnyilvánításból tudhatjuk meg, miért nem:
Millar és Eisner Barcelonában találkoztak. Millar alkotói válságban volt, képtelennek bizonyult befejezni azt a Rozsomák minisorozatot, amin éppen dolgozott. Eisner segített neki gatyába rázni a történetet. Millar érezte, hogy nem működik a sztori, mert a Logan szájába adott mondatok erőltetettnek hatnak. Ezt elpanaszolta Eisnernek, aki a másnapi reggelinél felvillanyozva mesélte Millarnak, megtalálta a megoldást a problémájára: egyszerűen húzza ki Logan szövegeit, és minisorozat helyett tömörítse egyetlen füzetnyire a sztorit. Millar megfogadta Eisner tanácsait, és a „body-count” rekordokat döntögető Az állam ellensége és A S.H.I.E.L.D. ügynöke után remekművet tett le az asztalra. Nem csak Millart illeti dicséret. Annak ellenére, hogy Kaare Andrews mindössze egy leegyszerűsített, arcvonások nélküli Rozsomák-alakot használ, valamint le se tagadhatná, hogy nagy hatással volt rá a Sin City, fekete-fehér képei beleégnek az ember retinájába… A Prisoner Number Zero igazi gyöngyszem a szuperhősképregények között.

További érdekessége a dolognak, ami mellett nehéz lenne elmenni, hogy mindkét változat elkészítésében a kilencedik.hu stábja működött közre! Míg a színes változat Kóbor Róbert, addig a fekete-fehér Pusztai Dániel fordításában kerül nyomtatásra, a beírásért pedig mindkét esetben Uray Márton a felelős.

Szóval lehet, hogy ilyen még nem volt, de egy ideig talán nem is lesz! :D

A fenti idézetek Dunai Tamás Jutalomjáték című cikkéből származnak, ami a Panel 5. számában jelent meg 2007-ben.

mano

UI: Az Én vagyok Rozsomák és a Rozsomák: Az állam ellensége is kétféle kiadásban jelenik meg az 53. Képregénybörzére.