Vuk és Szaffi a tihanyi rajzfilmes kiállításon

A Vuk, a Szaffi, a Vili, a veréb és más egész estés rajzfilmek és mesék háttérfestője volt N. Csathó Gizella. A Balatonalmádiban élt látványtervező művész alkotásaiból nemrégiben nyílt egy emlékkiállítás a tihanyi apátsági Rege kávézóban.

A négy éve elhunyt alkotó több mint három évtizeden keresztül volt a Pannónia Filmstúdió munkatársa. A magyar rajzfilm első virágzó korszakának volt munkása, olyan alkotótársak filmjeihez készített látványterveket, mint Dargay Attila, Nepp József, vagy Jankovics Marcell.

Munkássága széleskörű, gazdad életművet hagyott hátra, csak néhány példa a teljesség igénye nélkül: háttérfestője és látványtervezője volt a Vuknak, a Hugó, a vízilónak, a Szaffinak, a Háry Jánosnak, vagy a Vili, a verébnek. Bár a kitűnő művész neve nem vált szélesebb körben ismertté, talán azért, mert a háttérmunkások kezei alatt született műveket korántsem jegyzik úgy, mint a híres rajzfilmesekét, az azonban tény, hogy e láthatatlan alkotók nélkül nincs mozi. A rajzfilmesek, rajzolók ezekre az előkészített hátterekre rajzolják rá a történetet.
Azok, akik ellátogatnak a kiállításra, megismerkedhetnek a magyar rajzfilm kulisszatitkaival, és N. Csathó Gizella barátságos, szívmelengető képi világával. A népszerű művek augusztus 27-ig megtekinthetők az apátsági Rege kávézóban. (origo)