Visszataszító vérszívók és más szörny(ű)ségek

Decemberben jelenik meg a Dark Horse Comics gondozásában Chuck Hogan és Guillermo del Toro regényének képregény-adaptációja, A kór (The Strain).

A regénysorozat és a képregény is világuralomra törő vámpírok körül forog, akik a lehető legkevésbé sem csillognak. Erről, del Toro további terveiről és más egyebekről az io9 készített interjút a BAFTA-díjas és Oscar-jelölt rendezővel.

A kór vérszopói a gusztustalan kategóriáját súroló éjszakai lények, akik a nyelvük alól kilógó, tüskében végződő hosszú nyúlvánnyal táplálkoznak és szaporodnak. Ez utóbbit egyfajta féreg átadásával teszik. A vámpírok elméjének helyet adó emberi testek teljesen átalakulnak az új funkció betöltésének legmegfelelőbb formára, így többek között elvesztik a beszéd képességét és a nemeket megkülönböztető testrészeket. Másik szokatlan jellemzőjük, hogy evés közben ürítenek is. Miért lett ez így?

Ezt az adottságot a kullancsoktól lestem el. Mindig érdekelt, hogy a vámpírok hogyan viszonyulnak más élőlényekhez, mint a rovarok vagy a pókok. A kullancsoknak igen véges a tárolókapacitásuk, így evés közben a kiválasztásuk is működésbe lép, ami nem éppen egy étvágygerjesztő szokás. Mivel ők is vérszívó állatok, így átvettem tőlük ezt a tulajdonságot.

A vámpírok testi felépítéséről már a Cronos elkészítése előtt is készítettem vázlatokat, de akkor nem tudtam felhasználni azokat. Szerencsére most itt az alkalom.

Korábban más írók képregényeiből készített filmet (pl. Hellboy – Pokolfajzat). Milyen érzés most a saját munkáját képregénybe ültetni?

Az első és legfontosabb dolog – ami tulajdonképpen a produceri munka lényege –, hogy alkalmas embereket kellett találnom a feladatra. Az író és az illusztrátor kiválasztása tudatos döntés volt. Mike Huddleston illusztrátor egyik művéhez én írtam ajánlót, így ismertem munkásságát, míg David Lapham Stray Bullet című művébe teljesen beleszerettem. David az egyik legkiválóbb elme a műfajban és véleményem szerint munkái újraértelmezik a grafikus regények világát. Chuck Hogan és én is nagyon elégedettek vagyunk A kór fejlődésével. Nagyon büszke vagyok erre a projektre és remélem, hogy a rajongóknak is tetszeni fog.

Elgondolkodott már azon, hogy milyen lenne, ha filmre vinné A kór-trilógiát?

Ha valaha filmre kellene átdolgozni a művet, akkor biztos, hogy televíziós sorozatot csinálnék. Inkább kibontanám a történetet és a karaktereket, mint hogy lerövidítsem. Még ha három külön filmet is készítenénk belőle, az is csak hat óra lenne, amibe rengeteg dolgot kellene besűríteni.

Hogy néz ki a del Toro-féle „lény-lexikon”?

Minden a jegyzeteimben van. Elég sok ötletfüzetem van, amik mind különböző projektekhez kapcsolódnak. Nagyon sok ötletem van mindenféle teremtménnyel kapcsolatban, amiket eddig még nem használtam. Gyűjtöm őket, és ha lesz valami, amihez illenek, akkor már ott vannak készen.

A Kór és a Cronos a vámpírokkal foglalkozik, de készül egy Frankenstein-adaptáció és egy robotokról szóló film (Pacific Rim) is.
Miért tartja érdekesnek a klasszikus horror és sci-fi témák feldolgozását?

Ezek tulajdonképpen nem célok, hanem apró lépések afelé, hogy kipipáljam a gyerekkoromban összeírt „mielőtt meghalok, meg kell csinálnom”-listámat.

Ha már szóba került a Pacific Rim, hogy haladnak a forgatással?

Nagyon jól. Végeztünk a második forgatási héttel. Egyelőre a film főhelyszínéhez kötődő jeleneteket forgatjuk, de eközben építjük a Hong Kong belvárosát mintázó utcaszakaszokat is, melyekre a következő időszakban lesz szükség.

És mi a helyzet a Hihetetlen Hulk televíziós verziójával?

Az is jól áll. A forgatókönyvet már leadtuk a stúdiónak. Határozott ötleteim vannak a megvalósításra és egyelőre arra várunk, hogy zöld utat kapjon a produkció. Rengeteg verzió született már erről a történetről, és mi mindegyiket tüzetesen átnéztük. Több értelmezés is kifejezetten tetszik. Ami azt illeti, ennek a mítosznak már nincs olyan része, amit ne ismernénk. Most az a feladatunk, hogy a mi elképzelésünket is megvalósítsuk.

A fentiekből is látszik, hogy rengeteg feladaton dolgozik egyszerre. El tudja képzelni, hogy foglalkozik még képregénnyel a jövőben?

Nem valószínű. A kór esetében azért hasznos a képregény, mert kicsit tovább lehet vinni a történetet. Davidnek odaadtuk azokat a megírt jeleneteket, ötleteket, melyek nem kerültek be a kiadott trilógiába. Persze ő is hozzátesz sokat a saját ötleteiből, mi pedig hagyjuk, hogy dolgozzon rajta. Így is rendszeresen részt veszek a munkafolyamatban. Minden döntés – legyen az a színhasználattal vagy az elrendezéssel kapcsolatos – az én személyes felügyeletem alatt van. Az egyes határidők miatt szerintem képtelenség lenne most, hogy még egy sorozattal foglalkozzak.

Kalocsai Kristóf | kulturpart.hu

Az eredeti cikk angolul elolvasható az io9.com-on.
A magyar változat a kulturpart.hu-nak köszönhető.
A The Strain sorozatról bővebben a kiadó honlapján lehet olvasni: darkhorse.com
A könyv magyar fordítása a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg.