Stan Lee versus Disney

A Marvel képregények atyja pert indított a Disney ellen egyes legendás szuperhős karakterek miatt.

Stan Lee, a Marvel Coics nyugalmazott elnöke, aki olyan karakterek kidolgozásában vett részt, mint a Pókember, a Fantasztikus Négyes, az X-Men, Hulk, Vasember, a Fenegyerek és Doktor Strange, pert indított a Marvel új tulajdonosa, a Disney ellen. A képregények atyja bizonyos szuperhősök jogai miatt fordult a bírósághoz.

A Disney 2009-ben vásárolta meg a Marvel Enterprises-t 4,3 milliárd dollárért. A cég új nevet kapott, Marvel Entertainment néven élt tovább az óriásvállalat részeként. Csakhogy a Marvel legsikeresebb alkotója és elnöke az üzlet megkötésekor már nem dolgozott ott, ellenben a legnépszerűbb karakterek egy részének kidolgozásából kivette a részét. A nagyvállalat szakemberei azt állítják, hogy Lee még 1998-ban megkapta az általa készített szereplők jogait, de hónappal később állítólag lemondott róluk a Marvel javára.

A The Walt Disney Company természetesen azt állítja, hogy a szóban forgó karakterek és még sok száz másik jogait ők birtokolják. A perirat szerint azonban ezek az állítások nem igazak, a cég milliárdokat keres olyan jogokkal, amelyeket nem is birtokol. A per komolyan érinti a Bosszúállókat, mivel a szóban forgó karakterek nagy része szerepel ebben a filmben, ami már túllépte a másfél milliárd dolláros bevételt. [pophalo.hu]