Regényt népszerûsít a képregény

(zoli79 / Magyar Hírlap) Regényt népszerûsít a képregény – Bizony, sokan szeretik a képregényt. Ezért is örültünk Tóth Tamás Rajzolt világ címû cikkének a Magyar Hírlap július 31-ei számának Ahogy tetszik hétvégi mellékletében.

Az érdeklõdés alakulását a Füles magazin szerkesztõségének tagjai folyamatosan figyelik, hiszen a lap – ahogy a 60-as, 70-es években, úgy azóta is – folyamatosan közöl képregényt, e nélkül egyetlen szám sem jelenik meg. A mûfaj népszerûségét olvasói közvélemény-kutatások adatain kívül az a sok levél is mutatja, amelyet képregényrajongóktól kapunk, akik dicsérik vagy bírálják témaválasztásunkat, idõnként ötleteket is adnak, hogy melyik mûvet szeretnék látni feldolgozott formában a Fülesben.

Csakugyan gyakran felvetõdik a képregénnyel szemben az a kifogás, hogy leszoktat a könyvolvasásról. Mi inkább az ellenkezõjét tapasztaltuk. Beszélgetések során sokszor elhangzott: ahogyan egy népszerû film vagy tévéjáték divatba hoz valamely regényt, úgy a rajzolt feldolgozás is sokak kedvét felkelti az eredeti mû megismerésére.
Egyszer, amikor egy népszerû mû képregényváltozatát közreadtuk a Fülesben, megkérdeztünk errõl könyvtárakat. Sok helyen azt tapasztalták, hogy a megjelenés idején többet kölcsönözték ki a kötetet, mint máskor.

Ahogyan az említett cikkben is szerepel, a Fülesnek lehetõsége volt olyan kiváló mûvészek rajzait megjelentetni, akiknek így létrejött életmûvét ma is gyûjtik és olvassák a képregény barátai.

A felsoroltakon kívül érdemes még megemlíteni például Szenes Róbertet, Németh Jenõt és a kiváló karikaturista Endrõdi Istvánt, akik szintén színvonalas képes történeteket rajzoltak lapunknak.

A cikkben nyilatkozó Kozma Péternek sajnos igaza van abban, hogy a kínálat szûkült, a Füles azonban továbbra is minden héten közöl képregényt, a most futó számokban éppen Fazekas Attila rajzait. 

Iván Katalin,
a Füles szerkesztõje

(Iván Katalin in Magyar Hírlap 2004-08-10 Vélemény rovat)