Netes Sajtókörkép #27

Mindig gondolkodóba esek, hogy (bár ez nem egy verseny) melyik hírrel nyissak egy-egy újabb Sajtókörkép alkalmával. Aztán mindig van egy, ami a leginkább felcsigáz, vagy a legaktuálisabb, és ha kemény szívemet teljesen meglágyítja, még a kép is ebből a cikkből kerül ki.

Nos, az utóbbi két hétben egyértelműen ilyen volt a Könyvesblogon megjelent Futaki-interjú. A kérdező Rusznyák Csaba, és mondanom sem kell, hogy kötelező olvasmány. (Személyes megjegyzés: a cikket egy képregényt egyáltalán nem olvasó volt kollégiumi szobatársam ajánlotta nekem, akinek még évekkel ezelőtt „ajándék” gyanánt vittem egy Futaki Attila által dedikált, „Lacinak!” ajánlással ellátott Rohamot. Egyszer még nagyon, de nagyon sokat fog érni, ha Attila így folytatja!)

Nóthof Ferenccel készült interjú olvasható a filmek.kepregeny.net-en, amiben természetesen a K.O.H.O.-ról esik a legtöbb szó.

Az MKSZ blogján a The Beat nevű (egyébként tök jó) képregényes oldal felmérését kommentálják: a blog a képregényes élet legtöbb szegmenséből kérdezett meg embereket arról, hogy szerintük mi volt 2012-ben a legfontosabb esemény, illetve mit várnak 2013-tól. Ilyet itthon is lehetne készíteni: a tavalyi év szerintem egyértelműen a Kingpiné volt, az újságos terjesztésben megjelent Marvel kiadványai miatt, illetve nálam a második helyre a Walking Dead újabb megjelenései kerültek. 2013-tól pedig azt várom, hogy még több új képregényes arc bukkan fel, és többen az újságárusi terjesztést is megkockáztatják vagy önállóan (mint tavaly a Sötét erők), vagy pedig valamilyen újság mellékleteként (mint pl. a Lóbarátok).

Folytatódik Spuri Batman-sorozata, ezúttal a második év eseményeit taglaló cikk első részével.

Com-x90 írása a The Greatest Batman Stories Ever Toldról saját blogján olvasható, ahol többek között a ‘Mennyit is ér egy képregény?‘ állandóan visszatérő kérdését is boncolgatja.

Verebics János Rettegett Iván képregényes megjelenéseinek nyomába eredt, a végeredményről itt számol be.
Egyéb, blogján időközben megjelent írások:
Jeanne d’Arc alakja és a történelmi képregény
Fehér Tibor és a magyar történelmi képregény

A még nálunk is nagy vihart kavart (Amerikában mi lehet, elképzelni sem merem) Amazing Spider-man #700-ról ír spoilerekben gazdagon Pálinkó Tibor az 5Panels blogján.

Bayer Antalnak a Knet fórum „Milyen kincseket szereztél?” topicjába is remekül beillő „élménybeszámolója” a nemrég beszerzett hosszú című (és ráadásul oversize) „Limited Collectors’ Edition presents: Best of DC, volume 1”-ról a Nero Blanco Blogon olvasható.

Újabb évösszegző: ezúttal Kránicz Bence a Mozinetnél ragadott billentyűzetet, hogy összeírja a (szerinte) legjobb hazai és külföldi megjelenéseket.

Mráz István Charles Burns Black Hole című könyvéről írt a Könyvparadicsom oldalán.

Rusznyák Csaba is összeírta a Könyvesblogon, melyek voltak 2012. legsikeresebb képregényei az amerikai piacon. Ugyanez pepitában pedig a Geekzen olvasható, ahol Rusznyák Csaba The Berzerkerrel és Nagy Krisztiánnal kiegészülve listázott.
A Geekz közli továbbá Rusznyák Csaba Batman: A sötét lovag visszatér című DC-rajzfilm első részéről szóló írását is.

Az MKSZ blogja a hazai képregénykiadók szempontjából is viszgálta a tavalyi évet. A Szövetséggel történt fontosabb eseményeket, illetve a magyar képregénykiadók tavalyi esztendőjét is számba veszik: 1. rész, 2. rész. (Utóbbiban szerény személyemet is megemlítik, mint azon kiadással foglalkozó magánszemélyt, aki egymás után két éven keresztül is 2 kiadványt jelentetett meg. Tavaly jött is emiatt egy levél, rajta az Eisner-díj logójával, de elkeveredett… :))

Recenziók:
Bayer Antal: Lucky Luke #17 Magányos lovasok (Nero Blanco Blog)
Bayer Antal: Sötét kor #2 (Nero Blanco Blog)
Bayer Antal: Slusszkulcs Klán (Nero Blanco Blog)
Bayer Antal: Árral szemben (Nero Blanco Blog)
Uzseka Norbert: Darth Vader és fia (ekultura.hu)
Galgóczi Tamás: Tea Stilton – A Bálna-sziget titka (ekultura.hu)
Hepper Richárd: Slusszkulcs Klán (Olvass bele)