Murena 4. – Metszet a múltból

Megjósolni se tudom, ötszáz év múlva hogyan tekintenek majd a jelenlegi emberiség leszármazottjai erre a korra. Hogyan néznek majd a megmaradt képregényalbumokra, miként gondol a jövő embere arra, hogy egyáltalán voltak a múltban több ezer éves történeteket felelevenítő krónikások. Lesz-e még regény, képregény? Nosztalgikus és irigylésre méltó lesz-e, hogy voltak, akik évekig képezték magukat, hogy aztán hónapokig-évekig tanulmányozzanak gesztákból, feljegyzésekből, krónikákból, festményeken fennmaradt helyszíneket, szereplőket, történeteket, és megírják, megrajzolják, közreadják az elkészült mesét? Vagy akkorra a túlélés lesz az egyetlen igény?

Jean Dufaux író és Philippe Delaby rajzoló a római császárság korába képzelt sorozata, a Pesti Könyv által gondozott Murena negyedik kötetével fejezethatárhoz ért. Az iskolai történelemkönyvekben már elspoilerezték az Anya-ciklus végét, ötvenkilencben Nero anyja, Agrippina meghal. Szépsége és manipulátori képessége teljében, negyvenhárom évesen alakul át történelemmé, emléke márványszobrokba sokszorozódik. A császárság korának hosszú évszázadai alatt nem az első és nem az utolsó szülőgyilkosság.

A sors hálóját vak jós tanulmányozza (lásd: Sors – X-men). Eleve elrendelt vagy megváltoztatható? Elkerülhető-e a végzet, ha más utat választunk? Még úgy is, hogy tudjuk mi a történet, néha megborzongunk olvasás közben a vér fémes szagától.

A kötet az első három kötethez hasonlóan társadalmi keresztmetszeten keresztül mutatja be az ókor ezen pár évtizedét. Császárok, főnemesek, nemesek, nemtelenek, pórnép, rabszolgák szikár szappanoperában vegyülnek egymással, fiktív elemek és közismert tények keverednek, a szerző szándéka szerint Dumas-hoz hasonló „történelmi fikciós” felfogásban. Mi talán Gárdonyit emelhetnénk ki a népszerű zsáner sűrű szerzőtömegéből, akinek sokan elhiszik, hogy Cecey Éva valós személy volt, hiába tanítják, hogy nem.

A Pesti Könyv félévente hoz ki új albumot a jelenleg tizenegyedik résznél (harmadik ciklus) tartó sorozatból.

Dufaux története Delaby realista rajzaival amellett, hogy élvezetes önálló képregénnyé válik, kitűnően működik komolyabb forrásművek illusztrációjaként, felkelti igényünk hasonlóan igényes olvasmányok iránt.

Lénárd László

Cím: Murena #4 – Akikre halál vár
Szerző(k): Jean Dufaux, Philippe Delaby, Dina Kathelyn
Kiadó: Pesti Könyv
Ár: 4499 Ft
Formátum: puhafedeles kötet
Terjedelem: 48 oldal
Megjelenés: 2022.07.15.
Megvásárolható: Képregényboltok
Online vásárlás: kepregenymarket.hu