Megvalósult képregény: az USA Iron Mant küldheti harcba

[Honfi] Hosszú évek szívós munkájának köszönhetően a „Vasember” felszerelése már sok olyan funkciót képes ellátni, amelyet eddig csak a képzeletbeli hős tudott.

Úgy tűnik, a némiképp városi legendának számító információ, mely szerint a vezető tudományos kutatóközpontok komolyan figyelik a sci-fi irodalom vízióit, mégis csak tartalmaz valamennyi igazságot, mivel a Popular Science tudósítása szerint egy robotfejlesztéssel foglalkozó cég megalkotta Iron Man, a nemsokára a filmvászonra is felkerülő képregénybeli szuperhős felszerelését.

A videofelvételek és a leírások láttán tényleg lenyűgöző a szerkezet, hiszen például jelentősen megnöveli viselője fizikai erejét. A röviden XOS-nek hívott cuccon egy amerikai cég, a Utah állambeli Sarcos dolgozik, s a projekt vezetője Steve Jacobsen, aki a további munkára nemrég kapott 10 millió dollárt az Egyesült Államok hadseregétől. A kezdeti kétségek után „minden fejlesztések atyja”, a DARPA is beszállt a projektbe, s 2000 óta 75 millió dollárt öltek a megvalósításba (Exoskeletons for Human Performance Augmentation), melytől egy komoly, a harcászatban kiválóan használható eszközt remélnek, s ennek egy részét a utahi fejlesztő kapta meg. A távlati tervek szerint ezt az „öltönyt” nem csak katonák, hanem tűzoltók, illetve hasonlóan nehéz munkát végzők is használhatják, valamint a technológia a mozgássérültek javát is szolgálhatja.

A most a 4.0-s verziónál tartó „ruha” körülbelül 75 kiló, de a beszámolók szerint a viselője alig érzi a súlyát. Megvalósítása igazi kihívás, fejlesztője beszámolója szerint 25 alrendszer van beleépítve, melyek a különböző funkciókért felelnek. Még sok gondjuk van, például az energiaellátás (a hidraulika jelenleg 40 perc alatt felemészti az akkuk erejét), valamint a DARPA elvárásainak megfelelő fegyverviselés és -használat megoldása, de a kutatók bizakodóak.

Forrás: itcafe.hu