Mátyás, a király – képregény-antológia

Kell egy hős! Mátyás, a király – képregény és irodalom találkozása a Mátyás, a király képregény-antológiában.
A filmhu 2008-ban kísérletet tett arra, hogy megvizsgálja, jelent-e valamit itt és most a magyar történelem, anekdotakincs és hagyományvilág egyik ritkaságszámba menő, élő figurája, Mátyás király…

…ezért kortárs írók bevonásával, a Reneszánsz Programiroda – Hungarofest Kht. partnerségével, a Reneszánsz Év keretében pályázatot hirdetett meg képregényrajzolók számára.

Hét alap Mátyás-mesét negyvenkilenc rajzoló gondolt újra a legkülönfélébb stílusokban. Ezzel párhuzamosan a litera irodalmi portál írókat és pályakezdőket vont be az új Mátyás-értelmezésbe.
A 80. Ünnepi Könyvhéten jelenik meg 1 kötetben 16 alkotó 24 munkája, a Mátyás, a király képregény-antológiában.

Ha érdekel, hogyan kel életre hazai képregény rajzolók kezei között Mátyás, a király és hol tart ma Magyarországon a képregény, lapozz beljebb!

  • Könyvbemutató: 2009.06.06. 17.00-18.00 GÖDÖR Gyere oda!

„A kötet valamennyi képregénye és novellája más-más alakban mutatja be a nagy királyt, de szándéka szerint mégis úgy, hogy ne a mátyási nimbuszt koptassa, hanem – ha tud – hozzátegyen valamit. Latinovits Zoltán érezhette annyira otthon magát Szindbád szerepében, vagy Szuhay Balázs a Zsebtévé Hiszékeny Úrjáéban, amennyire Mátyás királynak jól áll ez a legújabb álruhája, a sokféle alakban megjelenő képregényhősi mivolt.” (M. Tóth Géza, animációs filmrendező)

„Ez a válogatás bátorítás lehet a rajzolóknak és felhívás keringőre az íróknak. Már körvonalazódik, hogy kiktől kaphatjuk meg az új magyar képregényt. Ismerjük meg őket, barátkozzunk a gondolattal.” (Bayer Antal, a Magyar Képregénykiadók Szövetségének elnöke)

  • 154 oldal, 2700 Ft, Cérnafűzött kötés.

A kötet a Filmhu Mátyás, a király képregénypályázatának és a Litera Mátyás király Gömörbe’ című novellapályázatának 10 novellájából készült. A vállalkozás a Reneszánsz Programiroda – Hungarofest Kht.-vel partnerségben, a Reneszánsz Év keretében jött létre.

Mátyás, a király képregénypályázat – www.matyaskepregeny.hu
Filmhu – www.magyar.film.hu