Lopták a Cowboyok és űrlényeket?

Plágium miatt nyújtott be keresetet egy amerikai képregényíró az idén nyáron bemutatott Cowboyok és Űrlények (Cowboys & Aliens) című mozifilm producerei ellen. Steven John Busti beadványa újabb csapást jelenthet a Universal Pictures és a DreamWorks Studios júliusban bemutatott filmjére, amely mindössze 175 millió dollárt (39 milliárd forintnyi összeget), vagyis a mozi költségeit alig meghaladó bevételt produkált.

A kereset szerint Busti 1994-ben találta ki a hatalmas űrlényekkel harcoló lasszós cowboyok ötletét, a következő évben Cowboyok és űrlények címmel meg is jelentette a történetet a Bizarre Fantasy nevű képregényben. Az író azt állítja, hogy Scott Mitchell Rosenberg vállalkozó Los Angeles-i székhelyű Platinum Studios képregényprodukciós cége 2006-ban Cowboyok és Űrlények címmel grafikus képregénysorozatot indított, amely „kísérteties hasonlóságokat” mutatott az ő munkájával. A Universal és a DreamWorks a Platinumtól vásárolta meg a jogot, hogy a Cowboyok és Űrlények ötletén alapuló filmet forgassanak.


Bizarre Fantay VERSUS Cowboys & Aliens

A két stúdió nem nyilatkozott a keresettel kapcsolatban, amely Rosenberget, a Platinum céget, a Universalt és a DreamWorksöt egyaránt megnevezi. Busti csupán idén intézkedett saját történetének szerzői jogairól, ám ügyvédjének elmondása szerint ez nem jelent akadályt, mivel a szerzőt a mű létrejöttének pillanatától automatikusan megilleti a szerzői jogi védelem. (MTI)