Leon #1-2

Mit tehetünk szülőként, gyerekként a hétköznapi életünkben azért, hogy megvédjük környezetünket és bolygónkat? 30 apró jótanács, amit megfogadva mi is hozzájárulhatunk bolygónk védelméhez. Leon figurája képregényes, humoros formában szól gyerekekhez és szülőkhöz egyaránt.

Leon és a környezetvédelem

A bolygó, ahol élünk, elég sokat köhécsel mostanában. Sajnos a lakói annyit szennyezik, annyit pazarolnak, annyi fölösleges dolgot fogyasztanak, és annyi a rossz szokásuk, hogy a Föld lassan már alig kap levegőt!
Ha mindenki csak egy icipicit segít, talán még meg lehet gyógyítani. Olvasd hát el ezt a könyvet, és máris megtudod, mi a tennivalód! Majd meglátod, hogy egész apró dolgokkal akkora eredményt lehet elérni, mint egy ház. Végül is a mi házunk ez a Föld, nem?
Ha közösen szorgoskodunk, talán megmenthetjük bolygónkat! A környezetvédelem ugyanis nem a miniszterek
és nem a tanár nénik ügye, nem is csak a szomszéd Lajos bácsié, hanem a tiéd, az enyém, mindnyájunké! Akkor pedig gyürkőzzünk neki, és segítsünk, amíg még lehet!
Vigyázz! Kész! Rajt!

Leon és az illemszabályok

Biztos mondták már neked, hogy tessék megköszönni, meg hogy add szépen át a helyed a buszon, vagy hogy ne beszélj teli szájjal. Csupa apróság, mégis milyen fontosak – ezeket nevezzük illemszabálynak. Sokat segítenek, hogy az emberek ne másszanak bele egymás dolgaiba, szép nyugodtan élhessenek együtt. Ha nem lennének, mindenki fütyülne a másikra, és kész pokol lenne az életünk. Ismerkedjünk hát meg velük, és rögtön használhatjuk is őket nap mint nap!
Néhány illemszabály elsőre bizony röhejesnek és fölöslegesnek tűnhet, ha viszont kicsit belegondolunk, többnyire nagyon is van értelmük. Hosszú-hosszú időn át eszelték ki ezeket az okosok, hogy megkönnyítsék velük az életünket.
Az illemszabályok éppen olyanok, mint egy túlélőkészlet: nagyon jól jöhetnek otthon, az utcán vagy éppen a suliban.
Néhányat már talán ismersz is közülük, és ez remek dolog! Ebben a könyvben összegyűjtöttem vagy harmincat, úgyhogy biztos találsz vadonatújakat. Próbáld megjegyezni őket! Hidd el, nem nehéz, és sok örömöd is lesz benne!
A többiek jól neveltnek tartanak majd, és viszonzásként ők is kedvesen bánnak veled! Na, gyerünk!

Annie Groovie
Editions de la courte échelle
Csimota Könyvkiadó
Budapest, 2010
Fordította: Lackfi János
Megvásárolható a rainbowkatalogus.hu oldalon.

Bemutató oldalak mindkét kötetből