Lehetett volna egy mesevilág

Cím: Lehetett volna egy mesevilág
Szerző(k): Kőszegi Bella
Kiadó: Nero Blanco Comix
Ár: 1200 Ft
Formátum: füzet
Terjedelem: 24 oldal
Megjelenés: 2022.10.09.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: kepregenymarket.hu

Egy régen elfeledett, fiatalon elhunyt magyar alkotónőtől jelentetünk meg képregényt a 2022. október 9-ig képregénybörzére.

Kőszegi Bella 1905. augusztus 26-án született Szatmárnémetiben. Rajztanulmányait a budapesti Iparművészeti Iskolában végezte, 1926-ban vett először részt kiállításon a Nemzeti Szalonban, ahol felfigyelt tehetségére a Singer & Wolfner kiadó, és felkérte új illusztrációk készítésére Pósa Lajos Arany Ábécéjéhez. 1927-től dolgozott Az Én Ujságom című gyermeklapnak, ahol címlapokat és illusztrációkat, köztük verses képregényeket is rajzolt. 1928-ban állami ösztöndíjjal Párizsban folytatta a tanulmányait. Itt megismerkedett egy Haitiről származó orvoshallgatóval, akivel 1931-ben házasságot kötött. Az ifjú pár a férj hazájába költözött, ám Bella rosszul viselte a sziget trópusi éghajlatát, súlyosan megbetegedett, és pár nappal 26. születésnapja előtt meghalt, amikor már első gyermeküket várta. A rendkívül tehetséges alkotó rengeteget dolgozott, több száz illusztrációt készített Az Én Ujságom és a Magyar Lányok számára, néhány képét az Uj Idők is közölte.

Az Én Ujságom utolsó oldalán éveken át jelentek meg képregényszerű illusztrációk, amelyeket eleinte Mühlbeck Károly rajzolta, tőle vette át a stafétabotot Kőszegi Bella. Kiadványunk az általában hat képből álló versikés történetek nagy részét tartalmazza.

Lehetett volna egy mesevilág – ha több idő jut az alkotónak, minden bizonnyal kiteljesedtek volna ezek a töredékek.

Előzetes oldalak: