Lakatos István: Dobozváros – könyv, kiállítás, bemutató

Lakatos István illusztrált meseregényét a napokban adta ki a Magvető. A Lencsilány képregénykötet és különböző lapokban megjelent rövidebb szösszenetek után a szélesebb közönség által is ismert szerzővel a közeljövőben könyvbemutatón és kiállításmegnyitón is találkozhatunk.

A könyv fülszövege:

Egy város, amit le kell győznöd.

Lakatos István meseregényében egy nem túl szép napon egy Zalán nevű kisfiúékhoz beállít egy Székláb nevű öregember, és azt állítja, hogy a szülei már nem az igaziak, hanem másolatok. Székláb elmeséli a kisfiúnak: szüleit elrabolták a dobozvárosiak, ezért vele kell mennie. Zalán nem tehet mást, mint útra kel az ismeretlen öregemberrel, mert csak így lát esélyt arra, hogy viszontlássa az igazi szüleit. Miután alaposabban megismerkedik Székláb birodalmával, egy családnyi vízimanóval és Jónással, a kecskével, még előtte áll, hogy sárkányokkal is találkozzon Dobozvárosban. Lakatos István könyve kalandos, varázslatos és szívhez szóló történet tíz éven felüli gyerekeknek.

Terjedelem: 328 oldal
Méret: 135×197 mm
Kötés: Keménytábla
Ár: 2990 Ft
ISBN: 978 963 1428 47 6

Könyvbemutató és kiállítás

Könyvbemutató és kiállításmegnyitó a Három Hét Galériában. A kiállítást megnyitja és a kötetet bemutatja Baranyai András grafikus és Földes Györgyi irodalomtörténész, kritikus.

Időpont: 2011. november 23-án, szerdán 19 órától
Helyszín: Három Hét Galéria (Budapest XI., Bartók Béla út 37.)

A kiállítás ajánlója:

Összehordtuk a létező legnagyobb gyűjteményt Lakatos-rajzokból. Egymásra öntöttük, szétteregettük a lapokat, bennük tapicskoltunk, simítgattuk, forgattuk, rakosgattuk őket. Lakatos István azonban meglepően kicsi rajzlapokra rajzol. Így, hogy ne maradjon üres felület, felszórtuk az egészet a falra. Szerencsére egyfolytában rajzol, és az elmúlt évek bőséges termése szemkápráztató sokszínűségben tárult fel előttünk.
Dobozváros című meseregénye megjelenésének örömére végignéztük, milyen más városokat érintett, míg ehhez a különös településhez eljutott. Milyeneket győzött le eddig? Kiskunhalas, Kecskemét, Budapest vagy Százhalombatta, Gotham, Sin City, Luna kupolaváros? A magyar nyolcvanas évek varázslata, az Usborne gyerekenciklopédiák és akcióképregények helyszínei különbejáratú világban egyesülnek, hogy háziszörnyekkel népesüljenek be. Minden egyes vizuális trip végigvezet legsötétebb asszociációinkon és félelmeinken, miközben felszínre hozza kedves nosztalgikus emlékeinket is.
A gyerekkorba való visszanyúlás ezúttal István néhány gyerekkori rajzán keresztül is megvalósul. Megpróbáltuk alaposan feltérképezni az alkotó forrásait, munkafolyamatát, reméljük, az érdeklődők számára is ugyanolyan izgalmas lesz a dokumentáció, mint nekünk az anyag összeállítása volt.
Szeretettel várunk mindenkit egy bodzaszörpre a Három Hét Galériában!