Keyes és a Pókember

2014. június 15-én elhunyt Daniel Keyes, a Virágot Algernonnak, Az ötödik Sally, a Billy Milligan háborúi és más sikeres könyvek Nebula- és Hugo-díjas szerzője.

Keyest mégis nehéz sci-fi szerzőnek aposztrofálni, művei a személyiség küzdelmét mutatják be a külvilággal – és még gyakrabban egy-egy emberben rejtező több személyiség egymással folytatott harcát. Aki látta az Azonosság című filmet, értheti miről szólnak lelkileg nehezen emészthető munkái.
És mi köze Keyes-nek Pókemberhez? Peter Milligan a Virágot Rinónak (Flowers for the Rhino) című történetben egyrészt emléket állít az Algernon szerzőjének, másrészt ez a mű az egyik legjobb Pókember-vonatkozású történet, ami valaha megjelent.
A Spiderman’s Tangled Web sorozatban 2001-ben kijött sztoriban régi jó ismerősünk, Rinó – hasonlóan Charlie Gordonhoz, az Algernon főszereplőjéhez – szeretne okos lenni, mert ettől várja az elismerést a világtól, a megvilágosodást, a beteljesülést etc.
Persze, aki okosabb lesz mindenkinél, érthetően elmagányosodik, mert többé nem talál intellektusához méltó partnert. Ezután inkább megint buta szeretne lenni, és mindent megtesz ennek érdekében. Milligan két részben meséli el a szürke behemót felemelkedését és szükségszerűnek beállított bukását.

daniel-keyes

Linkek:
A Virágot Rinónak képregény angol nyelvű Wikipédia-oldala
Keyes életéről készült magyar nyelvű összeállítás